top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Druga strana: Događaji koji su obilježili 2022. godinu

Prije dvanaest mjeseci, na ovome mjestu, napravili smo retrospektivu onoga što se mogli čitati na našem News and Opinion blogu. Tada smo pokušali sumirati ono o čemu smo pisali u prvih sedam mjeseci postojanja bloga. Sada je vrijeme da to uradimo i za 2022. godinu u kojoj smo pokušali da budemo bolji u odnosu na prethodnu.

Poštovani čitatelji, na početku ovoga kratkog pregleda, želimo vam zahvaliti na izdvojenom vremenu da čitate naš blog, kao i na vašim komentarima, pohvalama, preporukama i podršci koju ste nam pružili. U 2022. godini mi smo pokušali da budemo bolji u odnosu na 2021. godinu, a kao rezultat toga je objavljeno više od stotinu članaka, od čega je najveći broj bio u formi analiza i priloga koji su bili autorski.


U januaru smo se bavili dilemama njemačkih proizvođača oružja, zatim odnosima Irana i SAD i mogućnosti da postignu dogovor. Zatim smo se bavili geopolitičnom važnošću Kazahstana. Bavili smo se sa 10 godina vladavine Kim Jong-una. Na kraju mjeseca, bavili smo se indijskom namjerom da uđe u kinesko dvorište. Joseph Biden je donio odluku koja bi trajno mogla promijeniti tržište. Zatim smo se bavili njemačkom dilemom da li da podrže Rusiju ili Ukrajinu. Na koncu, pisali smo o želji EU da poveća proizvodnju mikročipova.


U februaru, pisali smo o događajima u susjednoj Crnoj Gori. Zatim smo se bavili borbom SAD i Kine na Pacifiku. Na kraju mjeseca pisali smo o početku rata u Ukrajini i o tome kako je Rusija spustila novu željeznu zavjesu u Evropi.


U martu smo se bavili Borrellovom "geopolitičkom Evropom". Nakon toga, pisali smo o poznatim sportistima koji su uzeli oružje u ruke da brane Ukrajinu. Kada je već podignuta politička, podignuta je i digitalna zavjesa koja je razdvojila Zapad i Rusiju. Polovinom mjeseca, bavili smo se refleksijom ukrajinske krize na Centralnu Aziju. Rusija je u Ukrajini prvi put koristila hipersonično oružje. Ispitivali smo da li je dugoročno održiva kineska pozicija o ratu u Ukrajini. Na kraju mjeseca, bavili smo se samitom u Negevu.


U aprilu smo objavili seriju tekstova o naoružavanju zemalja Istočne Evrope, članica NATO-a, da bi se polovinom mjeseca bavili temom kako Latinska Amerika vidi rat u Ukrajini. Rusiju je potresao odlazak Putinovog političkog tehnologa. Na kraju mjeseca, pisali smo da li rat u Ukrajini može narušiti odnose Rusije i Izraela.


Maj smo počeli analizom o globalnoj prehrambenoj krizi. Zatim smo se bavili iranskim pogledom na rat u Ukrajini, i dogovorom Venecuele i SAD na štetu Rusije. Polovinom mjeseca, SAD su testirale hipersonično oružje, a kraj mjeseca je bio posvećen mijenjanju geopolitičke mape Evrope usljed pristupanja Finske i Švedske NATO-u.


Početkom juna bavili smo se Čečenima koji se bore u Ukrajini za obje zaraćene strane. Polovinom mjeseca bavili smo se presudom dijalogu Zapada i Rusije. Zatim, novim nosačem aviona kojeg je porinula Kina, nestašicom čipova u Volkswagenu. Na kraju mjeseca, bavili smo se BRICS-om i neuspjelim pokušajem Rusije i Kine da ih uvuku u rat u Ukrajini. Mjesec smo zaključili člankom o problemima ruske privrede usljed tehnoloških sankcija.


U julu smo pisali o politici Shinzoa Abea koji je ubijen na ulici u Japanu. Zatim, padom kineske ekonomije i dolaskom Dalaj lame na kinesku granicu. Biden i Putin su otpočeli diplomatsku bitku na Bliskom Istoku, a Egipat počeo graditi svoju prvu nuklearnu centralu. Na kraju mjeseca bavili smo se njemačkim problemima na polju demografije.


U augustu, smo se bavili sa Nancy Pelosi koja je testirala kinesku odlučnost i američkim planom da koristi besposadne brodove u borbi protiv Kine. Grčki premijer se našao pod pritiskom zbog prisluškivanja opozicije, a Tesla je u Kini proizvela milioniti automobil. Rusija je saopćila da je ubistvo Daryje Dugine naručeno, a ukrajinski rat je doveo pod upitnik kinesku Inicijativu Pojas i put. Na kraju mjeseca, američki ratni brodovi su došli pred obale Kine.


U septembru Njemačka je uvela mjere štednje energije, a Albanija i Iran su došle u sukob zbog mudžahedina koje podržava Zapad. Polovinom mjeseca pisali smo kako su ukrajinske pobjede na bojnom polju stavile Zapad u bolju poziciju u odnosu na Rusiju. Srbijanska vezanost za Moskvu počela je da se plaća na finansijskom tržištu, a LG je izveo uspješan test 6G mreže. Krajem mjeseca, cijene nafte su bile niže nego prije ruske invazije na Ukrajinu, a mjesec smo zaključili analizom o tome koji su dometi nove desničarske talijanske vlade.


U oktobru, njemački plan pomoći ekonomiji i građanima naljutio je saveznike, a Rusija je doživjela strašan poraz u Lymanu. Zatim smo pisali o pokušaju Ukrajine da dobije podršku Latinske Amerike i historijskom sporazumu Libana i Izraela. Polovinom mjeseca, bavili smo se Bidenovom doktrinom. Krajem oktobra, pisali smo o saudijskom "ne" SAD-u, zatim o ruskom udaru na srce ukrajinske privrede i povlačenju Huaweija sa ruskog tržište.


Početkom novembra pisali smo o krizi koja potresa Njemačku, francuskoj ekstremnoj desnici koja pokuišava napraviti re-branding i povratku Lule da Silve na čelo Brazila. Polovinom mjeseca Amerikanci su izašli na izbore, a incident u Poljskoj probudio je strahove o sukobu Rusije i NATO-a. Ruska privreda je ušla u recesiju, a krajem mjeseca bavili smo se pitanjem da li Zapad ima jedinstvenu politiku prema Zapadnom Balkanu. Zatim, pitali smo se od kakve to evropske ljevice BiH očekuje pomoć?


Decembar mjesec otvorili smo četverodijelnim feljtonom (I, II, III, IV) o mogućnosti okončanja rata u Ukrajini. Bavili smo se i novom američkom politikom u Istočnoj Evropi i pretvaranju Poljske u regionalnu silu. Polovinom mjeseca bavili smo se kineskim ulaganjem u vlastitu proizvodnju čipova i sporu Irana i Kine. zatim smo izvijestili o tome da Elektroprivreda Srbije traži da ne bude javno preduzeće. Bavili smo se i slučajem korupcije u srcu EU i namjerom SAD da postanu veliki izvoznik nafte u 2023. godini. Krajem mjeseca pisali smo o tome kako Rusija gleda na kosovsku krizu i bavili se revolucionarnim patentom u proizvodnji čipova. Zatim, pisali smo o tome kako je Pedro Castillo završio u zatvoru nakon nespretnog pokušaja suspendovanja ustava. Dva zadnja članka u ovoj godini posvetili smo razlici između Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana, te povratku Netanyahua na vlast u Izraelu.


Vidimo se i u 2023. godini sa još više dobrih tekstova.


 



bottom of page