top of page
  • DS

Kineska ekonomija bilježi najveći pad od 2020. godine

Kineska ekonomija zabilježila je pad je u drugom tromjesečju, pokazali su podaci objavljeni jučer.


U razdoblju od aprila do juna kineski BDP pao je za 2,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je prema revidiranim podacima porastao 1,4 posto, prenose agencije.


U odnosu na drugo prošlogodišnje tromjesečje, aktivnost je gotovo stagnirala, uz stopu rasta od 0,4 posto, najnižu od početka 2020. godine kada je lockdown rezultirao padom ekonomske aktivnosti za 6,9 posto. Na početku ove godine ekonomija je porasla 4,8 posto. U prvoj polovini godine BDP je porastao 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.


Kina je u martu i aprilu ponovo zbog koronavorusa uvela stroge epidemiološke mjere u finansijskim i trgovinskim središtima zemlje, uključujući Šangaj koji je u drugom tromjesečju zabilježio pad BDP-a za čak 13,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U glavnom gradu Pekingu ekonomska aktivnost smanjila se za 2,9 posto.


Mnoga ograničenja u međuvremenu su ukinuta i junski podaci pokazuju naznake poboljšanja, pa je tako industrijska proizvodnja porasla 3,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon skromnog 0,7-postotnog rasta u maju.


Kineska vlada je za ovu godinu zacrtala stopu rasta od 5,5 posto. Na godišnem nivou kineska ekonomija porasla je za 0,4% u tromjesečju od aprila do juna, a očekivao se rast od 1%.


"Rast BDP-a u drugom tromjesečju bio je najgori od početka pandemije, jer su karantene, osobito u Šangaju, ozbiljno utjecale na ekonomsku aktivnost", rekao je za BBC ekonomist Tommy Wu iz Oxford Economicsa.


Ekonomski analitičar Jeff Halley kazao je za BBC da ipak vidi pozitivan trend u najnovijim ekonomskim podacima.


"BDP je bio lošiji od očekivanog, no nezaposlenost je pala na 3,5 posto, a maloprodaja je imala mnogo bolje rezultate. Finansijska tržišta će se vjerojatno usredotočiti na maloprodajne podatke koji pokazuju da je potrošač u Kini u boljoj situaciji nego što se to očekivalo", smatra Halley.


Međutim, mnogi analitičari ne očekuju brzi ekonomski oporavak Kine jer se vlada i dalje striktno drži politike nultog kovida. Do skora bujajuće tržište nekretnina u zemlji sada je u padu, a posljednjih su mjeseci naglo oslabili i izglede za globalnu ekonomiju.

 

bottom of page