top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Grčki premijer pod pritiskom zbog prisluškivanja opozicije

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis obećao je u ponedjeljak da će preurediti državnu obavještajnu službu nakon špijunskog skandala, ali taj potez opozicija odmah okarakterizirala kao kupovinu vremena.

Opozicione stranke okomile su se na Mitsotakisa, koji se prvi put pojavio u javnosti nakon što je skandal s prisluškivanjem prisilio na ostavke dvojicu njegovih najbližih suradnika.


U televizijskoj izjavi, Mitsotakis, vođa stranke desnog centra Nova demokratija, pokušao je opravdati hakiranje mobilnog telefona vođe socijalističkog PASOK-a Nikosa Androulakisa rekavši da je "sve urađeno po slovu zakona, ali nije bilo u redu".


"Nisam bio svjestan toga i, očito, to nikada ne bih dopustio", rekao je Mitsotakis, dodajući da je ta epizoda narušila povjerenje javnosti u rad Nacionalne sigurnosne službe (EYP), koju direktno nadzire premijerov ured.


Mitsotakis je rekao da je Androulakisov telefon bio pod "zakonitim nadzorom" koji je trajao tri mjeseca od septembra 2021, u vrijeme unutarstranačkih izbora za novo vodstvo PASOK-a. Međutim, ostaje nejasno zašto je Androulakis bio meta, i ko je prisluškivanje naredio.


Što se tiče ostavki visokih dužnosnika u petak, Mitsotakis je kazao da je šef obavještajne službe Panagiotis Kontoleon "odmah smijenjen", a glavni sekretar vlade Grigoris Dimitriadis, inače Mitsotakisov nećak, preuzeo je "političku odgovornost" i sam odstupio sa dužnosti.


Androulakis, koji je također zastupnik u Europskom parlamentu, primijetio je da je došlo do još jednog pokušaja prisluškivanja njegovog telefona pomoću softvera pod nazivom Predator, čega je postao svjestan zahvaljujući inspekciji službe za kibernetičku sigurnost Europskog parlamenta. Grčka vlada negira da je kupila ili koristila pomenuti softver.


Tokom vikenda u grčkim medijima su se pojavile tvrdnje da je "legalno prisluškivanje" Androulakisa provedeno na zahtjev ukrajinske i armenske obavještajne službe, što implicira da je europarlamentarac bio špijuniran zbog bliskosti Rusiji ali i Turskoj, ili da su strane obavještajne službe bile zainteresirane za Androulakisa zbog njegova sudjelovanja u odboru Europskog parlamenta koji se bavi odnosima EU-a s Kinom.


Ukrajinski ambasador u Grčkoj Sergii Shutenko rekao je da su te tvrdnje "odvojene od stvarnosti", dok ih je njegov armenski kolega Tigran Mkrtchyan nazvao "besramnom laži".



bottom of page