top of page
  • DS

Rusija: Ubistvo Darye Dugine naručeno

Istražni komitet Rusije saopštio je jučer da je ubistvo Darye Dugine, kćerke filozofa i ideologa "ruskog svijeta" Aleksandra Dugina, bilo naručeno.

Aleksandr Dugin i Darya Dugina / foto Twitter


"Uzimajući u obzir već dobijene podatke, istraga smatra da je zločin unaprijed planiran i napravljen po narudžbini. Već je utvrđeno da je eksplozivna naprava postavljena ispod dna automobila sa strane vozača. Darya Dugina je preminula na licu mjesta", rečeno je TASS-u u press službi Istražnog Komiteta Rusije.


Darya Dugina se vraćala sa patriotskog festivala "Tradicija" u okolini Moskve, gdje je bila sa ocem. Planirali su da se vrate u Moskvu istim automobilom, ali je kasnije Dugin ušao u drugi automobil, prenosi Beta. Šef nepriznate Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pushilin optužio je "ukrajinske teroriste" da stoje iza eksplozije, a portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zakharova izjavila je da državni organi treba da potvrde ove navode. "Ako se potvrdi ukrajinski trag u ubistvu, a tu verziju je izneo šef DNR Denis Pushilin i to moraju da provjere nadležni organi onda bi trebalo da govorimo o politici državnog terorizma koju sprovodi kijevski režim", napisala je Zakharova na njenom Telegram kanalu. Kabinet predsjednika Ukrajine je odbacio optužbe da je ta zemlja na bilo koji način umješana u ubistvo.


Različite teorije


U međuvremenu pojavile su se i druge teorije zašto je došlo do ubistva Darye Dugine, analitičarke koja je mnogo poznatija po svome ocu.


Bivši ruski parlamentarac Ilya Ponomarev je izjavio da je ubistvo izvršila Nacionalna republikanska armija, odnosno „ruski partizani“, grupa koja je nezadovoljna politikom službene Moskve.


Zapadni medije prenose i mišljenje višeg saradnik na britanskom institutu Royal United Services Marka Galeottia koji se dugo godina bavi istraživanjem prilika u Rusiji.


"Da, može se s jedne strane reći da Ukrajinci imaju najviše razloga da preziru Dugina, koji je navijao za rat. Ali, s druge strane, ovo nije mali podvig. Treba biti sposoban izvesti ovakvo ubistvo u srcu Rusije, koja je, na kraju krajeva, sigurnosna država, a zatim izvući iz zemlje sve koji su u to bili uključeni i ne ostaviti nikakve tragove", kazao je Galeotti.


"Sumnjam da bi se Ukrajina odlučila baš za Dugina, ako će već izvršiti atentat u Moskvi. Zato ima toliko drugih teorija o tome da iza ovoga stoji Rusija jer je od Dugina htjela napraviti mučenika ili nešto slično", dodao je.


Novi ruski ideolog


Likividacija Darye Dugine, ili pokušaj likvidacije njenog oca Aleksandera Dugina, neočekivan je vijest iz Rusije, budući da se radi o važnoj osobi u ruskoj vladajućoj nomenklaturi.


Postoje mnoga mišljenja da je Dugin jedan od najvažnijih političkih gurua Vladimira Putina i da su njegove vizije nove Rusije zadale koordinate politici Kremlja u ovom trenutku.


U aprilu mjesecu sa javne scene Rusije nestao je Vladislav Surkov koji je nazivan i "političkim tehnologom svih Rusa". Prema nepotvrđenim informacijama Surkov je u kućnom pritvoru i udaljen je od mjesta na kojima se donose odluke o politici Rusije. O uticaju godinama gotovo svemoćnog ruskog PR stručnjaka detaljnije smo pisali polovinom aprila.


Udaljavanje Surkova od Kremlja mnogi su povezali sa novim ruskim političkim zaokretom ka idejama Dugina koji je pukom srećom preživio atentat.

 

bottom of page