top of page
  • DS

Borba za Pacifik: SAD otvaraju ambasadu na Solomonskim ostrvima

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je da će njegova zemlja ponovo otvoriti ambasadu na Solomonskim ostrvima, što se može shvatiti kao borba protiv širenja kineskog uticaja.

Ovu odluku Sjedinjenih Američkih Država Blinken je saopštio tokom njegove posjete Fidžiju, u sklopu regionalne turneje. Posjeta Fidžiju je prva posjeta nekog američkog državnog sekretara u četiri decenije.


SAD su na ovome pacifičkom otoku ambasadu zatvorile 1993. godine, podsjeća BBC.


Ovaj potez dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što su tu državu pogodili nasilni protesti izazvani ekonomskom krizom i stavom dijela građana da Solomska ostrva padaju pod kinesku uticaj.


Solomonska ostvra su do 2019. godine priznavale Tajvan kao nezavisnu državu, ali tada su odlučili da priznanje poklone Pekingu.


Tamošnji premijer Manasseh Sogavare je preživio glasanje o svom opozivu u nacionalnom parlamentu samo sedam dana poslije decembarskih demonstracija, kada su građani pokušali upasti u parlament i svrgnuti ga.


Australija je poslala svoje snage da uguše proteste i uspostave mir u toj državi, a Kina je kasnije poslala savjetnike za obuku tamošnje policije, zajedno sa pripadajućom opremom.


Iako se Solomonska ostvra čine kao daleka i egzotična destinacija, taj dio Pacifika ima veliku geopolitčku važnost za odnose u tom dijelu svijeta, kao i na odnose Kine i SAD, odnosno Australije koja je svrstala u proamerički blok za obuzdavanje Pekinga.


O ovoj zanimljivoj i važnoj temi ranije smo detaljnije pisali na ovome linku.

 

bottom of page