top of page
  • DS

Egipat gradi prvu nuklearnu centralu

Iz Egipta je saopšteno početkom sedmice kako je počelo izlijevanje betona prve jedinice prve nuklearne centrale koja će biti izgrađena u Dabai, na zapadu zemlje.


Ceremoniji su prisustvovali mnogi egipatski ministri i zvaničnici kao i generalni direktor Ruske državne korporacije za atomsku energiju (ROSATOM) Alexey Likhachev, prenose agencije.


U zajedničkom saopštenju ruske kompanije i egipatskih vlasti navedeno je kako ovim radovima Egipat zakoračio u nuklearni svijet.


Egipat je 19. novembra 2015. godine s Rusijom potpisao sporazum za projekt Nuklearne centrale Dabaa. Tada je ured predsjednika Egipta saopštio kako se očekuje da će prva nuklearna centrala s radom početi 2024. godine. Egipat je još 2016. objavio da će se troškove izgradnje pokriti ruskim kreditom od 25 milijardi dolara.


Zvaničnici podaci pokazuju kako će se prva nuklearna centrala Egipta sastojati od četiri jedinice, svaka kapaciteta 1.200 megavata. Egipat je posljednjih deset godina pojačao kapacitete za proizvodnju struje te sada ima i višak električne energije koju planira izvoziti u druge zemlje. Također, Egipat planira do 2035. godine povećati udio električne energije iz obnovljivih izvora za 42 posto. U nuklearki će biti korišteni tlačni reaktori koji se koriste u ruskim nuklearnim elektranama u Novovoronežu i Lenjingradu te u bjeloruskoj nuklearki koja je priključena na mrežu u novembru 2020. godine.


Egipat je 1986. godine počeo planirati projekt izgradnje nuklearne elektrane, ali je obustavljen zbog katastrofe u Černobilu i nedostatka finansijskih sredstava.

 

0 comments
bottom of page