top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Kina ulaže 143 milijarde dolara u vlastitu industriju čipova

Kina radi na više od bilion juana (143 milijarde dolara) vrijednom paketu podrške za svoju industriju poluprovodnika, kako bi smanjila ovisnost o zapadnim tehnologijama i čipovima, te se suprotstavila potezima SAD usmjerenim na usporavanje njenog tehnološkog napretka.

Peking planira pokrenuti ono što će biti jedan od najvećih paketa fiskalnih poticaja u zadnjih pet godina, u vidu subvencija i poreznih olakšica za jačanje proizvodnje poluprovodnika, prenosi Reuters.


To signalizira direktniji pristup Kine u oblikovanju budućnosti industrije koja je postala vruća geopolitička tema zbog sve veće potražnje za čipovima, i koju Peking smatra kamenom temeljcem svoje tehnološke moći.


Većina financijske pomoći koristila bi se za subvencioniranje kupovine domaće poluprovodničke opreme od strane kineskih kompanija, uglavnom pogona za proizvodnju čipova, i takve bi kompanije imale pravo na subvenciju od 20 posto na troškove nabave.


Plan fiskalne podrške dolazi nakon što je Ministarstvo trgovine SAD u oktobru donijelo sveobuhvatan skup propisa, koji bi istraživačkim laboratorijama i komercijalnim podatkovnim centrima mogli zabraniti pristup naprednim AI čipovima, između ostalog.


bottom of page