top of page
  • DS

Njemačke proizvođače oružja brine politika nove vlade

Njemački proizvođači oružja strahuju da će zbog planova nove njemačke vlade o ograničavanju izvoza vojne opreme doći u znatno nepovoljniji položaj u odnosu na konkurenciju.

"Prve izjave članova nove savezne vlade pokazuju da izvoz oružja u zemlje izvan EU i NATO-a uskoro više praktički neće dolaziti u obzir", izjavio je za agenciju dpa izvršni direktor Njemačkog udruženja za sigurnosnu i odbrambenu industriju Hans Christoph Atzpodien.


Ako se to desi, smatraju proizvođači, druge države će zauzeti upražnjeno mjesto, a njemačkim kompanijama biće otežano i učešće u zajedničkim evropskim projektima u razvoju i prozvodnji naoružanja.


Atzpodien je bio skeptičan oko zakona o kontroli izvoza oružja, koji je dio koalicijskog sporazuma vlade lijevog centra, rekavši da će "dodatno učvrstiti nacionalna ograničenja njemačkog izvoza oružja", prenose agencije. On poziva na usklađivanje kontrole izvoza oružja u cijeloj Evropi. To je po njemu jedini način da se omogući međunarodna saradnja, a "ne jednostrane nacionalne mjere".


Planiranim zakonom o izvozu oružja nova vlada na čelu s kancelarom Olafom Scholzom želi dodatno ograničiti isporuke u treće zemlje, odnosno one izvan Evropske unije i NATO saveza.


Prošle godine u treće je zemlje otišlo više od polovine cjelokupnog izvoza, podsjeća agencija dpa.


Prethodna savezna vlada lani je odobrila izvoz oružja od rekordnih više od devet milijardi eura. Više od polovine iznosa odobreno je u posljednjim danima mandata, kada je samo 'tehnički' odrađivala posao, čekavši dolazak nove vlade.


Aktivisti za ljudska prava su posebno zamjerali njemačku prodaju oružja i vojne opreme Saudijskoj Arabiji koja ratuje u susjednom Jemenu. Među ostalim kupcima, zbog kojih Njemačka trpi kritike, nalazile su se države kao što su Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Alžir.

 

bottom of page