top of page
  • DS

Dalaj lama na kineskoj granici

Prognani tibetanski budistički duhovni vođa Dalaj Lama jučer je stigao u indijsku oblast Ladakh koja se graniči sa Kinom, gdje ga je dočekalo hiljade pristalica.


Dalaj Lama je iz svoje baze u sjevernom indijskom gradu Dharmshala krenuo na turneju po prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa u 2020. godine. U Ladakhu će ostati 45 dana. Lama je Dharmshalu napravio svojom bazom otkako je pobjegao sa Tibeta nakon neuspjele pobune protiv kineske vlasti 1959. godine. Kina ne priznaje samoproglašenu tibetansku vladu u egzilu u Indiji i optužuje Dalaj lamu da pokušava da odvoji Tibet od Kine. Dalaj Lama poriče da je separatista i kaže da se samo zalaže za suštinsku autonomiju i zaštitu domaće budističke kulture Tibeta. On je poručio da njega kineski narod ne smatra separatistom, već to čine „kineski tvrdolinijaši“. „Sada sve više Kineza shvata da Dalaj lama ne traži nezavisnost, već značajanu autonomiju u okviru Kine kako bi sačuvao tibetansku budističku kulturu“, poručio je tibetanski vođa. Zvaničnici su saopštili da se najmanje 20.000 ljudi okupilo duž puta do Dalaj Lamine ljetnje palate, nekih 10 kilometara od aerodroma. Pristalice su dočekale svog duhovnog vođu mašući vjerskim i tibetanskim zastavama i zasipajući put laticama cvijeća. Prije svoje posljednje posjete 2018. godine, Dalaj Lama je često putovao u Ladakh i držao vjerske propovjedi u regionu, koji je poznat po svojim budističkim monasima u manastirima na vrhovima planina.


Njegov dolaz u Indiju ljutio je susjednu Kinu. Zvanični Peking je takvo ponošanje Indije shvatao kao mješanje u unutrašnje poslove najmnogoljudnije države svijeta. Indijski premijer Narendra Modi je nedavno telefonom zvao Dalaj lamu i čestitao mu njegov 87. rođendan.


Dolazak Dalaj lame do indijsko-kineske granice otvorilo je novu rundu napetosti između dvije države, gdje se od 2019. gomilaju oružane snage i gdje svaka strana optužuje suprotnu da su protivnički vojnici na njihovoj teritoriji.

 


bottom of page