top of page
  • DS

SAD planira koristiti besposadne brodove u borbi protiv Kine

Američka mornarica, suočena sa rastućom moći Kine, pokušava da u upotebu stavi besposadne brodove (dronove), koji će obavljati različite zadatke na Pacifiku i drugdje.

Sea Hunter /foto DARPA


Američka mornarica predviđa da su ovakva plovila u stanju da elektronički prate neprijateljske snage širom Tihog oceana, da povećaju domet vatrene moći i drže mornare podalje od opasnosti, što je ključ za uspjeh u pomorskim bitkama.


Mornarica ubrzava razvoj tih robotskih brodova kao pristupačnog načina da održi korak s rastućom kineskom flotom, istovremeno obećavajući da neće ponoviti skupe greške u brodogradnji iz posljednjih godina.


Četiri najveća plovila koriste se zajedno ovog ljeta tokom multinacionalne pomorske vježbe u Tihom okeanu. Druga manja bespilotna plovila na vodi već raspoređuje Peta flota američke mornarice u vodama Bliskog istoka.


Cilj je u narednim godinama vidjeti kako se radari i senzori ovih istraživačkih brodova mogu kombinovati sa umjetnom inteligencijom i integrisati sa tradicionalnim krstaricama, razaračima, podmornicama i nosačima aviona, kako bi se stvorila umrežena flota koja je otporna jer je raspoređena na veće udaljenosti i neprijateljima je teže uništiti, kažu iz mornarice.


“Radi se o pomicanju tehnologije naprijed i povjerenju u sposobnost. Za sve je potrebno vrijeme”, rekao je komandir Jeremiah Daley koji je zapovjednik Bespilotne površinske jedinice Division One u Kaliforniji, prenosi AP.


Mornarica vjeruje da tehnologija može pomoći s tri ključa za vojni uspjeh - domet oružja, izviđanje i komandovanje i kontrola - uz nižu cijenu i rizik za osoblje, rekao je James Holmes, profesor na Mornaričkom ratnom koledžu u Newportu, Rhode Island .


Podrška politike


Međutim, prije nego što se nastavi realizacija ovoga ambicioznog plana, mornarica mora prvo pridobiti skeptični Kongres, nakon niza promašaja na ovom planu. Neki vjeruju da mornarica ubacuje previše tehnologije na ova plovila, čime im povećava cijenu.


"Ne možemo samo baciti sve resurse na (besposadne brodove) s 20 godina neuspjelih brodskih programa", rekla je demokratska predstavnica Elaine Luria iz Virdžinije, koja je penzionisani oficir mornarice.


Međutim, mornarica vjeruje da ovakva plovila imaju budućnost.


Ovog ljeta četiri velika drona rade zajedno s konvencionalnim brodovima tokom ratnih vježbi pod nazivom RIMPAC.


To uključuje Sea Hunter i Sea Hawk, brodove na dizel motore opremljene potpornim nosačima za stabilnost na nemirnom moru. Druga dva su Ranger i Nomad, koji su bazirani na brodovima za dopunu naftnih platformi. Imaju velike ravne palube sa kojih je prošle godine uspješno ispaljen projektil.


Dok se ta veća plovila testiraju na Pacifiku, mornarica već vidi obećavajuće rezultate s manjim, komercijalno dostupnim plovilima koje testira Operativna grupa 59, koja je dio Pete flote u Bahreinu, rekao je komandant Timothy Hawkins, glasnogovornik pomenute flote.


Jedno od plovila koje je privuklo pažnju je Saildrone, plovilo na jedra sa solarnim sistemima. Opremljeni radarom i kamerama, Saildrone se reklamira kao sposobni da rade samostalno mjesecima bez održavanja ili dopune.


Na osnovu uspjeha multinacionalnih vježbi prošle zime, Peta flota je saoštila da američka mornarica i međunarodni partneri namjeravaju rasporediti 100 plovila bez posade do sljedećeg ljeta.


Trka sa Kinom i Rusijom


Admiral Mike Gilday, šef pomorskih operacija, predviđa mješavinu od 150 velikih površinskih plovila bez posade i podmorskih plovila do 2045. godine. To je više od 350 konvencionalnih brodova borbenih snaga.


Prijedlog potrošnje mornarice za novu fiskalnu godinu uključuje 433 miliona dolara za površinske brodove bez posade i 284 miliona dolara za podvodna plovila.


Ti brodovi u kombinaciji s umjetnom inteligencijom imaju potencijal da učine mornaričku flotu mnogo učinkovitijom, rekao je Gilday, visoki oficir mornarice. Ali mornarica se bavi istraživanjem i razvojem "na evolucijski, namjeran, informiran način", rekao je.


Najveća prednost robotskih brodova je u tome što bi se mogli graditi za djelić cijene konvencionalnih ratnih brodova, dok se mornarica bori da održi korak s Kinom i Rusijom, rekao je Loren Thompson, analitičar odbrane na Lexington institutu. SAD već zaostaju za Kinom u broju brodova, a jaz svake godine raste, piše AP.


Međutim, Kongres ne žuri s finansiranjem novih programa, rekao je Bryan Clark, analitičar odbrane na Institutu Hudson. "Kongres želi da mornarica ima dobar plan - a zatim ga agresivno slijedi", rekao je Clark.


Pojačane napetosti kod obala Tajvana, u Južnom kineskom moru i na čitavom Pacifiku traži od suprostavljenih strana da pronalaze nova rješenja. Kineska namjera da izjednači snagu svoje ratne mornarice sa onom koju imaju SAD, nastavlja se željom Washingtona da besposadni brodovi zauzmu važnu ulogu u narednom periodu. Bespilotne letjelice godinama donose prevagu u mnogim bitkama, pa stoga i ne čudi želja velikih sila da se oprobani recept koristi i na moru.

 

bottom of page