top of page
  • DS

Američki ratni brodovi ponovo plove ispred kineskih obala

Dva ratna broda američke mornarice plove kroz vode u Tajvanskom moreuzu, što je prva takva operacija od pojačanih napetosti s Kinom zbog posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu.


Putovanje Pelosi je razbjesnilo Peking, koji je to vidio kao pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da se miješa u unutarnje poslove Kine.


Sedma flota mornarice SAD poslala je jučer dva ratna broda u Tajvanski moreuz.


Krstarice "Antietam" i "Chancellorsville" obavljaju rutinski tranzit i prošle su "kroz koridor izvan teritorijalnih voda država sa obalom u moreuzu", navodi se u saopštenju Sedme flote američke mornarice.


SAD redovno šalju ratne brodove u Tajvanski moreuz i to nazivaju manevrima slobodne plovidbe, a povremeno to rade Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada.


Posjeta predsjednice američkog Kongresa Pelosi Tajvanu početkom augusta povećala je tenzije između Pekinga i Washingtona. Kao odgovor na tu posjetu, Kina je izvela više vojnih vježbi u moru oko Tajvana, u kojima su učestvovali borbeni avioni i mornarica, a korištene su rakete srednjeg i dugog dometa.

 

bottom of page