top of page
  • DS

Lukashenko: Uhapšeni Rusi su vojnici, nas interesuje nalogodavac

Kako se bliže predsjednički izbori u Bjelorusiji zakazani za 9. august, situacija u toj zemlji postaje sve napetija.

Foto: belta.by


Alexander Lukashenko se sastao sa čelnim ljudima najvažnijih sigurnosnih službi u zemlji koji su ga izvjestili o slučaju hapšenja 32 ruska plaćenika iz grupe "Wagner", čiji su pripadnici, kako smatra Bjelorusija, došli u Minsk da prave nerede tokom izbornih aktivnosti u zemlji.


U izjavi na tom sastanku, prenosi bjeloruska novinska agencija BelTA, Lukashenko je otvoreno govorio o čitavom slučaju.


"Mnoge činjenice (o kojima ste me izvjestili u pisanoj formi) su interesantne. Vidim da su naši susjedi postali tihi. Više ne galame da su te momke poslali u Istanbul. Istanbul nije bio u njihovim planovima, pokazala je istraga. Jasno je da je ova grupa imala druge planove. Zadatak za istražitelje je da te planove otkriju", rekao je Lukashenko.


Od sigurnosnih službi je zatražio da uhapšene tretiraju sa pažnojom. "Naravno da su oni krivi, ali ne toliko da se protiv njih poduzmu oštre mjere. Oni su vojnici. Dobili su naređenje i krenuli u izvršavanje. Mi se moramo pozabaviti sa onim koji su to naredili, sa onima koji su ih ovamo poslali", dodao je bjeloruski predsjednik.


"Uradili ste odličan posao otkrivajući da je ovo prva grupa. Razumio sam da je ovo prva grupa od 180 do 200 ljudi koji su bili planirani za prebacivanje u Bjelorusiju. Pročitao sam izvještaj, to su precizni podaci. Pokušaj da se sakrije "rep" u Rusiji i izjava da su se oni s nama složili da ova grupa dođe je kompletan nonsense", rekao je Lukashenko.


Lukashenko je dodao da su agencije dvije zemlje (Bjelorusije i Rusije) uvijek sarađivale, bez obzira na događaje u Bjelorusiji u kojima su učestvovali ruski vojnici. "Samo predsjednik može dati dozvolu da vojno osoblje posjeti Bjelorusiju sa opremom ili bez nje, sa avionima, helikopterima... Niko nije izdao nikakvo odobrenje. Štaviše, imamo ozbiljne sumnje o ciljevima koje je grupa trebala da ispuni."


Na kraju je Lukashenko poslao i poruku susjednoj Rusiji. "Politiku nećemo graditi na lažima. Nećemo problem rješiti medijskim napadima jedni na druge. Stoga, ako neko od Rusa ima želju da dobije dodatne informacije, mi smo uvijek otvoreni. Ništa ne krijemo, ali nam treba istina."


Dubok sukob Bjelorusije i Rusije


Sukob dvije zemlje tokom 2020. godine se konstantno produbljuje, iako se radi o najbližim saveznicima.


Sukob se počeo zaoštavati početkom godine kada je Bjelorusija dogovorila kupovinu nafte od Sjedinjenih Američkih Država. Zatim, bjeloruskim optužbama da se Poljska i Rusija miješaju u predsjedničke izbore u toj zemlji, da bi krajem jula u Minsku bila uhapšena 32 pripadnika ruske plaćeničke grupe "Wagner", čiji pripadnici su ratovali u Ukrajini, Siriji, Libiji i drugim državama. Rusija je odbacila te optužbe, tvrdeći da su uhapšeni preko Bjelorusije putovali u treću zemlju i da Bjelorusija s tim nema veze te su zatražili njihovo oslobađanje.


O korijenima i uzrocima sukoba ove dvije države, detalnije smo pisali na ovome linku.


 

bottom of page