top of page
  • DS

Moskva traži od Minska da oslobodi uhapšene pripadnike grupe "Wagner"

Kremlj je danas saopštio da se nada da će biti pušteno na slobodu više od 30 ruskih plaćenika iz grupe "Wagner" koje je prije nekoliko dana uhapšeno u Bjelorusiji pod optužbom za terorizam.

Kako piše Reuters, Moskva je već "tražila objašnjenje" od Minska za "nepravedno hapšenje" grupe ruskih državljana. Hapšenje je "pogoršalo zategnute odnose između Bjelorusije i Moskve kao tradicionalnog saveznika", konstatuje Reuters.


Podsjetimo, bjeloruske snage sigurnosti uhapsile 32 pripadnika ruske plaćeničke grupe "Wagner", a na jugu zemlje još jednog stranog državljanina. Bjeloruska novinska agencija BelTA je saopštila da su saznali iz sigurnosnih izvora u toj zemlji, da je preko 200 osoba došlo u Bjelorusiju kako bi izazvali nemire tokom kampanje za predsjedničke izbore zakazane za 9. august.


Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov je danas izjavio da su pripadnici uhapšene grupe putovali u treću zemlju preko Bjelorusije i da to nema nikakve veze sa Bjelorusijom.


"Neosnovano hapšenje 33 ruska državljanina nije u skladu sa našim odnosima kao saveznika", rekao je Peskov i dodao da se Rusija nada da će "bjeloruski saveznik razjasniti ovaj incident u bliskoj budućnosti" te da će ruski državljani "biti oslobođeni."


 

0 comments

댓글


bottom of page