top of page
  • DS

Pod optužbom da spremaju nerede, Bjelorusija uhapsila ruske plaćenike iz grupe "Wagner"

Sinoć su u Minsku bjeloruske snage sigurnosti uhapsile 32 pripadnika ruske plaćeničke grupe "Wagner", a na jugu zemlje još jednog stranog državljanina.

Foto: belta.by


Bjeloruska novinska agencija BelTA javlja, da su saznali iz sigurnosnih izvora u toj zemlji, da je preko 200 osoba došlo u Bjelorusiju kako bi izazvali nemire tokom kampanje za predsjedničke izbore.


Kako piše BelTA, svaki od uhapšenih "ruskih militanata" nosio je mali lični prtljag, a tri velika teška kofera su pokušavali da ukrcaju u vozilo. Grupa je stigla u Minsk 24. ili 25. jula i odsjela u jednom hotelu u Minsku. Nakon toga, već 25. jula se odjavljuju iz hotela, ali ga napuštaju tek 27. jula kada prelaze u jedan sanatorijum u Minsku.


Prema navodima uprave sanatorijuma, ruski gosti se nisu ponašali kao što se ponašaju ruski turisti koji dolaze u Minsk. Nosili su vojnu odjeću, nisu konzumirali alkohol, nisu tražili mjesta za zabavu, držali su se postrani i pokušavali da na sebe ne privuku pažnju. Zatim su u manjim grupama detaljno pregledali sanatorijum i njegovu okolinu.


Nakon toga, 32 vojnika uhapšena su od strane "A tima" Resora državne sigurnosti (KGB) uz asistenciju "SWAT" timova policije iz Minska. Na jugu Bjelorusije, uhapšena je još jedna osoba, zaključuje BelTA, uz navođenje imena svih uhapšenih ruskih državljana.


Vijest je prenijela i ruska agencija TASS.


Lukashenko posjetio specijalne jedinice


BelTA u odvojenoj vijesti prenosi da je predsjednik Bjelorusije Alexander Lukashenko posjetio 28. jula specijalne jedinice vojske i policije. Lukashenko je istakao da je zadovoljan s onim što je vidio tokom posjete i istakao da je Bjelorusija donijela pravu odluku s razvijanjem nacionalnog sistema sigurnosti.


Lukashenko je ovom prilikom sreo ministra i zamjenika ministra unutrašnjih poslova i komandante različitih specijalnih jedinica u Bjelorusiji. Tom prilikom osvrnuo je se na napad u Minsku na jednog policajca od strane učesnika protesta, ističući da to policija nije smjela sebi dozvoliti i da je Bjelorusija njihova zemlja te da „nikome nije dozvoljeno da ih napada.“


Sukob s Putinom i opozicijom


Predsjednički izbori u Bjelorusiji zakazani za 9. august donijeli su mnogo potresa u toj zemlji. Lukashenko je ranije optužio Rusiju i Poljsku da se miješaju u izbore u njegovoj zemlji, navodeći da "gospodari lutaka" stoje iza njegovih protivnika na izborima te da će o tome razgovarati i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom lično.


Proteklih sedmica u toj zemlji uhapšeno je i nekoliko opozicionih kandidata.


Hapšenje pripadnika plaćeničke grupe "Wagner" samo je još jedan od dokaza da ima mnogo problema u odnosima Minska i Moskve. Pripadnici grupe "Wagner" su, uglavnom, bivši vojnici u ruskoj vojsci i vojskama bivših republika SSSR-a. Kao plaćenička grupa, koja zakonski nije dio ruske vojske ili policije, "Wagner" je učestvovao u ratu u Siriji i Libiji, a postoje špekulacije da su ratovali i u drugim državama. Iako nisu dio ruske vojske i policije, grupom upravlja tamošnja vlast.


Sukob Lukashenka i Putina je sve dublji. O razlozima sukoba dvojice predsjednika koji su na čelu svojih država 26 odnosno 20 godina, ranije smo detaljnije pisali na ovome linku.


 

Comments


bottom of page