top of page
  • DS

Lukashenko: Rusija i Poljska se miješaju u izbore u Bjelorusiji

Predsjednik Bjelorusije Alexandar Lukashenko optužio je neimenovane snage Rusije i Poljske za miješanje u predstojeće bjeloruske predsjedničke izbore na kojima se bori za šesti mandat na čelu države.

Na sastanku s diplomatama, Lukashenko je naveo da "gospodari lutaka" u dvije zemlje stoje iza njegovih protivnika koji namjeravaju da se kandiduju na izborima zakazanih za 9. avgust. Lukashenko je dodao da se "odvratne" lažne priče o njemu i njegovoj porodici šire u Bjelorusiji u sklopu kampanje miješanja u izbore, javlja Beta. "Pričaćemo o tome uskoro s predsjednikom (Rusije Vladimirom) Putinom, kada se sretnemo, ali ova situacija je veoma komplikovana. Koriste se najsofisticiranije tehnologije za lažne vijesti", rekao je Lukašenko. Kremlj je ubrzo odbacio te optužbe. Portparol Kremlja Dmitry Peskov rekao je da se Rusija "nikada nije miješala, ne miješa se i ne planira da se miješa" u izbore u drugim zemljama i dodao da Minsk treba da iznese "argumente" u prilog tim tvrdnjama. Kako se približavaju izbori, bjeloruske vlasti su intenzivirale aktivnosti protiv opozicije. Uhapsile su oko 360 opozicionih aktivista u vrijeme masovnih protesta širom zemlje. Među uhapšenima je popularni bloger Sergey Tihanovski koji je skupljao potpise za kandidaturu njegove žene na predsjedničkim izborima. Ona je rekla da je dobijala pretnja, kao i njihova djeca. Vlasti su prošle sedmice uhapsile potencijalnog predsedničkog kandidata Viktora Babarika, kog mnogi vide kao najvećeg rivala Lukashenku. Babariko je bivši direktor ruske banke Belgazprombank. Lukashenko (65), poznat po gušenju opozicije i nezavisnih medija, čvrstom rukom vlada zemljom sa 9,5 miliona stanovnika od jula 1994. godine, ocijenjuje Beta.


Posljednjih mjeseci Lukashenko je potpisao i ugovor o kupovini nafte od strane Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je došlo do trzavica u odnosima sa Moskovom, koja je desetljećima najvažniji saveznik Bjelorusije. O problemima u odnosu Rusije i Bjelorusije detaljnije smo nedavno pisali.


 
bottom of page