• DS

Bjelorusija počinje uvoziti naftu iz SAD

Bjelorusija i Sjedinjene Američke Države dogovorile su uvoz američke nafte u tu državu i snažnije američko prisustvo na tržištu Bjelorusije. To je rezultat sastanaka između američkog državnog sekretara Mikea Pompea i bjeloruskih zvaničnika.

Sa zadovoljstvom potvrđujem početak dostave nafte iz Sjedinjenih Država u Bjelorusiju. To je postalo moguće zbog sporazuma postignutog tokom posjete Bjelorusiji od strane američkog državnog sekretara Mikea Pompea i predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukashenka“, stoji u zvaničnom saopštenju bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova.


Na web stranici pomenutog ministarstva dalje se navodi da će isporuka krenuti tokom 2020. godine s ciljem „diverzifikacije izvora“ kupovine nafte od strane Bjelorusije.


Iz ministarstva je dalje saopšteno da im je cilj otvaranje bjeloruskog tržišta za kompanije iz SAD i saradnja na obostranu korist, s ciljem da postane element „energetske sigurnosti države.“


Bjelorusija je jedan od najvažnijih saveznika Rusije, iako se posljednjih godina pojavljuje sve više trzavicu u njhovim odnosima, a to se reflektuje i na ekonomiju.DrugaStrana.info

Druga strana vijesti

 

Newsletter

  • Twitter
  • Facebook
  • RSS

© 2020 by Druga strana. 

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

A blog by A.Sijamić & S.Mirvić. Proudly made in Bosnia and Herzegovina.