top of page
  • DS

Japan u recesiji, pad manji od očekivanog

Japanska privreda i dalje je u recesiji, ali je stopa pada manja nego što se procijenjivalo za prvi kvartal, pokazali su podaci koje je objavila vlada te zemlje.

Razlika je nastala u velikoj mjeri zbog potražnje privatnog sektora koja nije pala koliko se procijenjivalo, prenosi Beta. Vlada Japana je objavila podatke u kojima se vidi pad privrede od 2,2 posto u prvom kvartalu (januar-mart), što je bolji rezultat od ranije procijenjenog pada od 3,4 posto.


Pad, iako je manji od planiranog, novi je udarac japanskoj ekonomiji, nakon što su otkazane Olimpijske igre 2020. godine, kada je Japan svijetu treba predstaviti najnovija tehnološka otkrića u ovoj državi, a koja bi doprinjela razvoju japanske ekonomije i ugleda te države u svijetu.


Neizvjesnost međutim ostaje, a brojke mogu biti lošije u drugom kvartalu koji traje od aprila do juna.


Jedan od vodećih japanskih stručnjaka za tržište izjavio je da poboljšanje japanske privrede ne iznenađuje, s obzirom na ponovno otvaranje ekonomija širom svijeta poslije zatvaranja izazvanog pandemijom koronavirusa.


Japanska ekonomija je već stagnirala proteklih godina, a situaciju su dodatno pogoršali trgovinski sukob SAD i Kine, njenih najvažnijih trgovinskih partnera, kao i pandemija koronavirusa. Vlada premijera Shinza Abea okrenula se javnoj potrošnji uključujući i nedavne mjere za prevazilaženje posljedica uzrokovanih koronavirusom. Japan je također dugo imao problem i sa nedostatkom radne snage. Stopa nezaposlenosti u Japanu blago je porasla i u aprilu je iznosila 2,6 posto, ali otpuštanja koja su manja nego u Sjedinjenim Američkim Državama ili Rusiji. Posljedice krize uzrokovane koronavirusom osjećaju se također i u Kini, Njemačkoj i arapskim državama.


 

bottom of page