top of page
  • DS

Rusija: Pad BDP-a od 5% u 2020. godini, 8 miliona nezaposlenih

Ruska ekonomija doživjet će pad za 9,5 posto u drugom tromjesečju zbog mjera suzbijanja zaraze koronavirusom, objavio je danas ministar ekonomije Maksim Rešetnikov predviđajući povratak na stanje prije krize tek 2022. godine.

"Glavni razlog pada BDP-a u ovoj godini su unutrašnja ograničenja" koja su uvedena u ekonomiji i društvu kako bi se zaustavila pandemija koronavirusa, a najviše će utjecati (na aktivnosti) u drugom tromjesečju, rekao je ministar Rešetnikov, prenose ruski mediji.


U trećem tromjesečju BDP bi trebao pasti 6,3 posto te 5,2 posto u posljednja tri mjeseca 2020. godine, uz oporavak aktivnosti paralelno s ukidanjem ograničenja, citirao je ministar procjene ministarstva. Prema istoj procjeni, u cijeloj 2020. godini BDP bi trebao pasti za pet posto. Centralna banka predvidjela je u aprilu pad od 6%.


"U 2021. godini očekujemo rast ekonomije za 2,8 posto" i povratak na pretkriznu razinu u prvoj polovini 2022. godine, rekao je Rešetnikov.


Ruskoj ekonomiji još i prije pandemije naštetile su veoma niske cijene nafte.


Kombinovano sa mjerama uvedenim u borbi protiv koronavirusa, građani će pretrpjeti ozbiljnje ekonomske posljedice. Ruske vlasti predviđaju da će broj nezaposlenih u ovoj godini porasti s 2,5 na čak 8 miliona.



bottom of page