top of page
  • DS

SAD: 39 miliona nezaposlenih u posljednja dva mjeseca

Još 2,4 miliona Amerikanaca podnijelo je zahtjev za pomoć nezaposlenima iako se ekonomija počela pokazivati znake života još prije dvije sedmice.


Statistika Odjela za rad otkriva da je 39 miliona Amerikanaca izgubilo posao tokom posljednjih 9 sedmica. Stopa gubitka na sedmičnoj osnovi donekle je usporila nakon što je u aprilu dosegla vrhunac od 6,6 miliona, ali i dalje ostaje na razini koja nije viđena još od Velike depresije tridesetih godina prošlog stoljeća, piše agencija Patria.


Sekretar trezora Steve Mnuchin izjavio je da očekuje nastavak rasta nezaposlenosti kao posljedicu pandemije, ali je upozorio na 'trajnu štetu' po ekonomiju ukoliko se prolongira izolacija.


Zvanična stopa nezaposlenosti sada iznosi 14,7%, i najviša je od početka mjerenja. Ekonomisti vjeruju da je stvarna nezaposlenost puno veća, te da će i zvanična stopa vrlo brzo preći 20%.


Sada su sve američke savezne države počele popuštati mjere s ciljem reaktivacije ekonomije, ali ankete pokazuju da je većina Amerikanaca zabrinuta zbog povratka na posao jer strahuju od koronavirusa, te veliki broj biznisa ostaje zatvoren.


Prema podacima Worldometers, u SAD su potvrđene 1.620.902 zaraze korona virusom, preminulo je 96.354, a oporavilo se 382.169 građana.

 

bottom of page