top of page
  • DS

Iran i Venecuela potpisali važne sporazume

Iran i Venecuela potpisali su tokom posjete venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura Teheranu dvadesetogodišnji sporazum o saradnji između dvije države.

Maduro i Raisi Foto: Precidencia Venezuela


Madurovu posjetu Iranu, a nakon što je prethodno boravio u Turskoj i Alžiru, venecuelanski mediji su detaljno pratili, a vijesti su dijelili i zvanični kanali samog predsjedničkog ureda. Jedna od ocjena iznesenih u izvještaju venecuelanskih nacija glasi da su se sreli lideri dvije drže koje žele pravedan svijet bez imperijalizna, ciljajući da su obje strane pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.


Potpisivanje sporazuma "pokazuje odlučnost visokih dužnosnika dviju zemalja za razvoj odnosa u različitim područjima", rekao je iranski predsjednik Ebrahim Raisi.


Maduro je, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da saradnja pokriva energetski i finansijski sektor, kao i "zajednički rad na odbrambenim projektima".


Maduro je na svom Twitter profilu objavio i da je Iran Venecueli predao tanker Yoraco kapaciteta od 800 hiljada barela sirove nafte, a koji je izgradila iranska kompanija Sadri. Prethodnih godina iranski tankeri su u Venecuelu dopremali potrebno gorivo, usljed nemogućnosti te zemlje da proizvode dovoljno količine ovoga energenta, premda ova južnoamerička država ima najveće naftne rezerve na svijetu.


"Venecuela je prošla teške godine, ali odlučnost ljudi, dužnosnika i predsjednika zemlje bila je da se odupru sankcijama", rekao je Raisi tokom konferencije za novinare koju je prenosila državna televizija. "Ovo je dobar znak koji svima dokazuje da otpor djeluje i da će natjerati neprijatelja na povlačenje", dodao je iranski predsjednik.


"Iran i Venecuela potpisali su dokumente o saradnji na političkom, kulturnom, turističkom, privrednomom, naftnom i petrohemijskom polju", objavila je državna novinska agencija IRNA.


Od 18. jula će uvesti direktne letove između Caracasa i Teherana "kako bi se promovisao turizam i unija naših zemalja", rekao je Maduro dodajući da je "Venecuela otvorena za primanje turista iz Irana".


Iranski predsjednik također je naglasio važnost direktnih letova između dvaju glavnih gradova rekavši da bi to moglo utrti put za unapređenje "trgovinskih i privrednih odnosa, kao i zbližavanje dviju nacija".


Maduro je sreo i vrhovnog iranskog vođu ajatolaha Alija Khamenija s kojim je, između ostalog, razgovarao o opiranju snažnom američkom pritisku, ističući da su Iran i Venecuela primjeri otpora Washingtonu.


Posjeta dolazi i u vrijeme ukrajinske krize, kada su i Venecuela i Iran ostavile otvorenu mogućnost da Zapad snabdijevaju naftom, uslijed prekida isporuka iz Rusije.

 

bottom of page