top of page
  • DS

Američke medijske organizacije pozivaju Bidena i Trumpa da debatuju

Desetak vodećih američkih medijskih organizacija u nedjelju je kolektivno pozvalo predsjednika SAD-a Josepha Bidena i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da se javno obavežu na debatu tokom predizborne kampanje za izbore u novembru, javio je Reuters.



Foto: Joseph Biden i Donald Trump


„Debate imaju bogatu tradiciju u našoj američkoj demokratiji, koja je igrala vitalnu ulogu na svim predsjedničkim izborima u proteklih 50 godina, koje datiraju od 1976. godine“, navodi se u zajedničkoj izjavi dvanaest medijskih kuća. U saopštenju se sugeriše da debate sponzoriše nestranačka Komisija za predsjedničke debate, kao i svaki izborni ciklus od 1988. godine.


„Iako je prerano da se pozivi upućuju bilo kojim kandidatima, nije prerano da kandidati koji očekuju da će ispuniti kriterije podobnosti javno izraze svoju podršku i svoju namjeru da učestvuju u debatama komisije planiranim za ovu jesen.“


Televizijske kuće potpisnice pisma su: ABC News, CBS News i NBCUniversal News Group (koji obuhvata NBC News i MSNBC), kao i Fox, CNN, C-SPAN, PBS NewsHour, Nextstar's NewsNation i Univision na španskom jeziku. Grupu su zaokružili The Associated Press wire service, National Public Radio i Gannettove nacionalne novine USA Today.


Trump, koji je odbio da raspravlja sa svojim rivalima prije nego što je pobijedio u primarnoj trci republikanaca prošlog mjeseca, posljednjih sedmica izaziva Bidena da se upusti u debatu s njim „bilo kada, bilo gdje, bilo gdje“.


Prošlog četvrtka, Trumpov izborni štab poslao je pismo Komisiji za debate pozivajući na ubrzani raspored debata, tražeći više od uobičajena tri i započinjući ih ranije u kampanji nego inače.


Biden se nije obavezao da će raspravljati s Trumpom, ali to nije ni isključio, rekavši prošlog mjeseca da će to zavisiti od ponašanja bivšeg predsjednika. Bidenov tabor je zabrinut da se Trump, kada se pojavi na sceni, neće poštovati pravila koja je postavila Komisija, a neki Bidenovi savjetnici kažu da ne žele uzdizati Trumpa stavljajući ga na pozornicu s demokratom.


Biden ima prednost među registrovanim glasačima od 41% prema 37% u odnosu na Trumpa, pokazala je anketa Reuters/Ipsos u srijedu.


Upitan tokom putovanja u Las Vegas početkom februara o Trumpu koji ga je pozvao na debatu, Biden je rekao: „Da sam na njegovom mjestu, i ja bih želeo da raspravljam o sebi. On nema šta da radi.“


Biden i Trump susreli su se u dvije televizijske debate tokom kampanje 2020. godine.


 

bottom of page