top of page
  • Writer's pictureArmin Sijamić

Trumpov super ponedjeljak i super utorak: Pobjede koje najavljuju novi okršaj sa Bidenom

Bivši američki predsjednik Donald Trump ove sedmice odnio je dvije važne pobjede, prvo na sudu, a onda i u političkom obračunu. Uprkos zabranama, optužnicama i osporavanju, Trump je na korak do okršaja s aktuelnim predsjednikom Joeom Bidenom od kojeg u anketama stoji bolje.



Foto: Donald Trump, bivši američki predsjednik


Nedjelja nije bila dobar dan za Trumpa, nakon što je Washington D.C. na republikanskim predizborima dao prednost Nikki Haley, jedinoj njegovoj suparnici za stranačku nominaciju. Bivša američka ambasadorica pri Ujedinjenin nacijama u vremenu Trumpove administracije, dobila je 62,86 posto glasova, a njen bivši šef 33,22 posto. Haley je tako postala prva žena koja je pobijedila na republikanskim predizborima u dugoj historiji ove velike američke stranke.


Do izbora u američkoj prijestolnici Trump je pobijedio Haley u svim državama, uključujući Južnu Karolinu, gdje je rođena i bila guvernerka. Trump je, uprkos porazu, u Washingtonu već ranije skupio 244 delegata, a Haley 24, kojim je dodala 19 nakon izbora. Ipak, rezultati s ovih izbora davali su Haley nadu da bi se na "super utorak" moglo desiti čudo koje su rijetki očekivali.


Super ponedjeljak - ubjedljiva pobjeda na sudu


Ali prije izbora u utorak, kada je glasalo petnaest saveznih država i jedan američki teritorij, Trump je dobio najvažniju bitku za sada - Vrhovni sud je u ponedjeljak jednoglasno presudio u njegovu korist, odnosno oduzeo pravo saveznim državama da mu zabrane učešće na izborima.


Naime, Vrhovni sud je osporio presudu suda iz decembra u saveznoj državi Colorado koji je Trumpu, zbog navodne podrške pobuni 6. januara 2021. godine na Kapitolu, zabranio da se nađe na glasačkom listiću. Osim u Coloradu, slične odluke donesene su i u državama Maine i Illinois, a koje su bile stavljenje na čekanje dok se Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država ne izjasni o slučaju iz države Colorado.


Devet sudija Vrhovnog suda su bili jednoglasni u ocjeni da je odluka suda iz Colorada neprihvatljiva i da bi kao takva mogla pokrenuti politički okršaj od države do države, čime bi se ugrozio integritet demokratskih izbora. Drugima riječima, sudije su osporile pravo nižim sudovima da odlučuju o ishodu izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.


Ovu pobjedu pred najvišim sudom, u najvećoj svjetskoj sili, Trump je komentarisao na svojoj društvenoj mreži Truth, gdje je napisao da je ovo "velika pobjeda za Ameriku". Bidenov izborni štab i Bijela kuća poručili su da nemaju komentara na presudu.


Super utorak - ubjedljiva izborna pobjeda


Nakon presude Vrhovnog suda u ponedjeljak, za koju se i ranije pretpostavljalo da će vjerovatno ići u Trumpovu korist, stvari su se vratile u polje politike i bivšem predsjedniku Sjedinjenih Država ostalo je da definitivno porazi Nikki Haley.


Haley nije nikada uživala veliku popularnost među republikanskim biračima izvan svoje matične države, ali se našla u izbornoj utrci u sklopu obračuna dijela stranačkih elita i Trumpa. U okršaju koji je uključivao i glasače rivalske Demokratske stranke i velike donatore, Haley je bila posljednji pokušaj dijela republikanaca da se Donald Trump ne nađe na glasačkom listiću u predsjedničkoj utrci u ime te stranke.


Glasači su bili neumoljivi i na super utorak, nazvan tako jer tog dana na predizborima glasa veliki broj država i teritorija. Dali su ogromnu prednost Trumpu, šaljući poruku vodstvu republikanaca da je to najpopularniji političar među američkim konzervativcima i desničarima. Trump je odnio ubjedljivu pobjedu u gotovo svim državama, često dobijajući višestruko više glasova od Haley.


Istovremeno, glasale su i demokrate, ali tamo je rezultat bio više nego izvjestan prije nego su biračka mjesta i otvorena. Biden nije imao rivala i dobio je sve delegate za konačnu stranačku konvenciju na kojoj će formalno njegova kandidatura ispred ove stranke biti potvrđena.


Trumpova računica


Ubjedljiva pobjeda na predizborima Donaldu Trumpu ostavlja otvorena vrata za revanš sa Josephom Bidenom, četiri godine nakon što je rekordan broj Amerikanaca izašao na birališta. Ipak, stvari su sada drugačije i vjerovatno teže za bivšeg predsjednika, iako on uživa veću podršku od Bidena prema relevantnim anketama.


Naime, Trump se suočava s optužnicama koje ga mogu odvesti u zatvor, dok je u međuvremenu izgubio i ono malo prostora koji je imao u glavnim američkim medijima. Istovremeno, van medija spisak njegovih neprijatelja je duži nego prije četiri godine kada je ušao u izbornu trku kao autsajder koji nudi promjene.

Četiri godine u Bijeloj kući i veliki broj smjena svojih najbližih saradnika pokazale su da se Trump nije najbolje snašao u američkim političkim prilikama, a saveznici sa svih strana svijeta, uglavnom, bili su nezadovoljni njegovim potezima. Još jedan takav mandat ne želi veliki broj zvaničnika.


Okršaj sa dijelom republikanaca, od kojih su mnogi uticajni, mogla bi također biti velika opasnost za Trumpa, jer bi mogli sabotirati njegove pobjede u takozvanim swing državama, odnosno državama u kojima od izbora do izbora birači svoju podršku daju različitoj stranci. U tim državama izbori bi mogli biti odlučeni u nekoliko hiljada glasova. To znači da bi svaki bojkot stranačkih struktura mogao biti koban za Trumpovu kampanju. Podrška koju je Nikki Haley uživala u borbi za republikansku nominaciju, čak i iz redova demokrata, pokazuje da vrijede zapažanja da su pripadnici ove dvije stranke ustvari dva krila jedne ekonomske i političke elite.


Trump će se boriti kraja, tražiti nove saveznike i ojačavati postojeće veze koje ima. Podrška koju uživa kod miliona Amerikanca i dalje ga čini protivnikom kojeg Biden i njegov tim ne smiju potcijeniti, dok se i sami bore s nedostacima aktuelnog predsjednika. Trumpu sada za izlazak na novembarske izbore trebaju nove pobjede pred sudovima u procesima koji se vode protiv njega.



Tekst je ranije objavljen na portalu nap.ba.

 

bottom of page