top of page
  • Writer's pictureArmin Sijamić

Bidenov govor o stanju Unije - ili kako pobijediti Donalda Trumpa

Prošle sedmice američki predsjednik Joseph Biden održao je govor o stanju Unije. U govoru na zajedničkoj sjednici Predstavničkog doma i Senata, koji je trajao 68 minuta, Biden je pokazao energičnost, odlučnost, odgovarao je na dobacivanja prisutnih, zbijao šale, kritikovao, hvalio i nije pravio njemu svojstvene gafove. Pored toga što je stanje nacije ocijenio dobrim, posvetio se obračunu s vjerovatnim rivalom na predsjedničkim izborima - Donaldom Trumpom.



Foto: Američki predsjednik Joseph Biden


Trumpova izborna pobjeda za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore navela je Bidenov tim da se priprema za novi okršaj dvojca u zrelim godinama. Tim je već u video materijalima počeo da "pegla" problem sa godinama predsjednika, koji trenutno ima 81, pa on sam govori "znam da sam star", ali onda upire prstom u protivnika, koji uzgred ima 77 godina, tvrdeći da je Trump opasnost za državu kakvu Amerikanci poznaju, odnosno kakvu bi je željeli vidjeti.


Ovaj genijalan potez njegovog izbornog štaba želi poslati poruku da je Biden taj koji može zaštititi svijet kakav Amerikanci pamte, a da ga Trump može srušiti. Početak pomenutog govora je bio s tom svrhom. Energično i glasno, Biden je podsjetio da je Franklin D. Roosevelt u sličnom obraćanju 1941. poručio Americi da je nacija u stanju "bez presedana" dok Adolf Hitler ruši Evropu i da se Sjedinjene Države moraju probuditi.


Zatim je rekao da su "sloboda i demokratija pod napadom" u svijetu i kod kuće, a da su oni koji napadaju ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov prethodnik u Bijeloj kući Donald Trump.


Putin je napao Ukrajinu i, po riječima Bidena, neće se tu zaustaviti, ako ga ne zaustavi Kijev koji traži oružje. Podsjetio je na republikanca Ronalda Reagana koji je rušio Berlinski zid, a onda citirao republikanca Trumpa koji Putina poziva da u Evropi radi šta mu je volja. Potom je podsjetio na napad Trumpovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021., što je opisao kao napad da demokratiju.


Historija nas gleda


U svom obraćanju Biden je nekoliko puta pomenuo "svog prethodnika" i nije izgovarao Trumpovo ime, kao što je i više puta ponovio da "historija gleda" šta će američki zakonodavci i američka nacija uraditi u trenucima previranja. Tražio je od republikanaca da podrže u zakonodavnim tijelima njegove pakete pomoći Ukrajini, čemu se grupa njih, pod uticajem Trumpa, opire.


Nakon toga, Biden je počeo govoriti o uspjesima svoje administracije koje niko ne može osporiti. NATO je u članstvo primio dvije vojno i ekonomski jake države (Finska i Švedska), Washington se još jače pozicionirao u Evropi, zadao teške udarce Rusiji i Kini, a ekonomija zemlje ima pozitivne trendove. Rast stope zaposlenosti, bolji uslovi za male i srednje poduzetnike, obnavljanje infrastrukture širom države, otvaranje domaćih kompanija za proizvodnju čipova i američka industrija oružja koja ne može da isprati sve potrebe saveznika, samo su neki od uspjeha.


Međutim, za drugi predsjednički mandat to nije dovoljno i Trump prema nekim anketama uživa veću popularnost, uprkos skandalima i optužnicama koje bi ga mogle odvesti na doživotnu robiju. Zato je Biden ovaj govor, kao i nešto kasnije državni budžet, podredio rastu svoje popularnosti, odnosno precizno pokazao kome se to u kampanji obraća i od koga traži podršku. Neke ankete obavljene poslije tog govora pokazuju da je Biden sada popularniji od Trumpa.


Amerika koje više nema


Tako se demokrata okrenuo onima na koje je ta stranka decenijama i računala, ljudima koji su pripadali srednjoj klasi ili koji njoj strijeme. Biden je u svom govoru poručio, a u svom budžetu pokazao, da će se obraćati ženama, mladima, radnicima, useljenicima, siromašnim, bolesnim bez zdravstvene zaštite, odnosno da će boriti za više socijalne jednakosti, što u američkim okvirima zvuči kao hereza. Najava većeg oporezivanja dobiti velikih korporacija je dio nastojanja da se vrati privid pravilnije društvene raspodjele, čime bi se pokušao sanirati američki deficit i dug.


Biden je rekao da će se, za razliku od Trumpa, boriti za pravo žena na pobačaj (koje je u dobroj mjeri ukinuto), da će se boriti za one koji žele kupiti svoj prvi dom, za migrante, radnike, porodice sa malom djecom i vrijednosti slobode i demokratije.


Koliko Biden računa na mlade govori i činjenica da je njegov izborni štab napravio profil na kineskoj društvenoj mreži TikTok, a ubrzo nakon toga predsjednik je poručio da je spreman zabraniti njen rad u Sjedinejnim Državama. TikTok je najpopularnija društvena mreža kod mladih Amerikanaca. Ranije se Biden posvetio otpisivanju dugova za studentske kredite ljudima koji su upali u dužničko ropstvo, budući da su desetljećima nakon završetka školovanja plaćali dug.


Suštinski većina onoga što Biden obećava je Amerika koja je počela iščezavati onda kada je SSSR slomljen i kada više nije bilo rivala pobjedničkoj kapitalističkoj logici upravljanja svijetom. To je vrijeme kojeg se Biden sjeća, jer je bio aktivan u američkoj politici, a Trump bio biznismen. Poruka biračima da zna da je star na neki način je poziv onima koji se sjećaju drugačije Amerike i dominantne američke srednje klase, odnosno da je on taj koji bi stari sjaj mogao vratiti. "U mojim godinama neke stvari postaju jasnije nego ikada", poručio je Biden tokom govora o stanju nacije.


U svojoj kampanji Biden će računati i na establišment, dijelom i republikanski, na podršku medija, nevladinih organizacija, američkih saveznika širom svijeta, ali i javnih ličnosti koje su i na prošlim izborima ušle u okršaj sa Donaldom Trumpom kojeg vide kao najveću opasnost za državu, odnosno koji će za potrebe kampanje aktuelnog predsjednika voditi "politiku bez politike", objašnjavajući svojim pristalicama u prostim terminima zašto je jedan kandidat bolji od drugog.


Do novembarskih izbora ostalo je još dosta vremena, a do tada Trump mora pobjeđivati prvo na sudovima, a tek onda dobiti podršku Amerikanaca. Ipak, kampanja je počela i naredni mjeseci u američkoj politici bit će obilježeni predstojećim izborima. Pomenuti predloženi Bidenov budžet za fiskalnu 2025. godinu, koja počinje u oktobru, već je dobio odbijenicu u Predstavničkom domu koji kontrolišu republikanci, što je dokaz da je borba dvije stranke i dva kandidata već počela.



Tekst je ranije objavljen na portalu nap.ba.

 

bottom of page