top of page
  • Writer's pictureArmin Sijamić

Šta je Zelenski želio dobiti smjenom prvog čovjeka vojske?

Ono što je mjesecima bila špekulacija i što se u nizu medija sa Zapada provlačilo između redova, pokazalo se kao istina – u Kijevu traje svojevrsni obračun unutar političke i vojne elite. Predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je vrhovnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga, generala Valerija Zalužnog i na njegovu poziciju imenovao generala Sirskog koji je etnički Rus.


Foto: General Oleksandr Sirski

Od decembra prošle godine Ukrajina preživljava teške trenutke na vojnom i političkom planu. Procjene mnogih da će se ruska vojska raspasti, usljed sankcija i gubitaka na bojnom polju, pokazale su se, za sada, kao pogrešne. Štaviše, ruske snage su dobile novi zamah i zauzele su Marjinku, a ovih dana prijete i da zauzmu Avdijivku – dvije važne utvrde na istoku zemlje, za koje se dvije strane bore gotovo deset godina.


Ruska agresija ne jenjava, a Kijev se suočava sa problemima na frontu, ali i očiglednim zamorom Zapada finansiranjem Ukrajine.


I prije nego bi Donald Trump došao u priliku da preuzme Bijelu kuću, republikanci su iznijeli primjedbe na finansiranje Ukrajine. Bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država Kijevu bi ostala još samo Evropska unija i evropske zemlje kao mogući izvori finansiranja, a računanje na desetine milijardi eura svake godine iz razjedinjenog Brisela sigurno nije opcija koja raduje.


Prekid finansiranja Ukrajine, ili značajno smanjenje obima finansiranja, glavni je strah Kijeva i glavna nada Moskve. Posljednjih mjeseci sva ukrajinska drama na političkom planu može se sagledati u tom kontekstu. Već ranije je potvrđeno da se veći dio Zapada ne slaže sa mnogim potezima koje povlači Zelenski, ali on je već shvatio da bi poraz Ukrajine bio poraz i Zapada te stoga računa na daljnju pomoć.


Najpopularnija ličnost i „Heroj Ukrajine“ je smijenjen


Odluka Zelenskog da smijeni generala Zalužnog, koji je po anketama kod Ukrajinaca popularniji od njega samog, i da ga kasnije nagradi ordenom „Heroja Ukrajine“ bila je vijest koja je odjeknula kao bomba na Zapadu. Zvaničnici sa Zapada su poručili da poštuju odluku civilnih vlasti u Kijevu, ali mnogi sumnaju da ti isti nemaju primjedbe. Brojne reakcije na intervju koji je američki novinar Tucker Carlson tih dana vodio sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, smjenu u Kijevu gurnulo je u drugi plan, barem kada je riječ o glavnim medijima.


Zalužni je proteklih mjeseci pokupio simpatije na Zapadu, pretvorivši se istovremeno u velikog vojskovođu, ali i medijsku figuru koja je po mnogo čemu neobična. Jedna od najčudnijih epizoda u njegovom djelovanju bilo je pisanja opširnog teksta za The Economist, te davanje intervjua, u kome je razmatrao zašto je ukrajinska ljetna ofanziva, koju je vodio, propala. Vjerovatno je u historiji modernog ratovanja malo sličnih primjera da glavnokomandujući vojske ovako nastupa.


Zalužni je tada tvrdio da rat prelazi u pat-poziciju, jer tehnologija određuje tok rata, a pobjednik će biti onaj koji izdrži duže, bez proboja neprijateljskih linija. Zamjenik predsjednika Ukrajine Ihor Žovkva je tada rekao da on - da je u vojsci - ne bi komentarisao novinarima i javnosti šta se događa na bojnom polju, ni šta bi se moglo dogoditi tamo, jer time „potičemo akcije agresora.“


Zelenski je na koncu smijenio Zalužnog, a mediji su pisali da je prethodno svog generala pozivao da podnese ostavku, kao i da mu je nudio mjesto ambasadora u Londonu. Zalužni je, prema istim izvorima, odbacio obje ponude. Opozicija je žestoko reagovala, čak i dovodila u pitanje kompetencije novog komandanta vojske.


Smjena i potom nagrada pokušaj je Zelenskog da čitav proces vrati u okvire normalnosti, odnosno da promjenu na vrhu vojske prikaže kao nešto što se dešavalo i drugdje, jer neke vojske usred rata mijenjaju svog prvog čovjeka, tražeći nove uspjehe i nove vizije u ratovanju.


Ono što brine Ukrajince i Zapad jeste da je ova odluka možda rezultat nezadovoljstva Zelenskog sa Zalužnim kao prepoznatljivom političkom figurom, a nije nezadovoljstvo njegovim ratnim uspjesima. Da dilema nije bez osnova pokazuju i informacije da neki krugovi u Kijevu razmatraju da Zalužni bude predsjednički kandidat na sljedećim izborima onda kada ih Zelenski raspiše.


General Sirski, Rus s nadimkom „snježni leopard“


Možda je iznenađenje bila smjena Zalužnog, ali imenovanje njegovog nasljednika bilo je očekivano. Dotadašnji komandant kopnene vojske general Oleksandr Sirski je prekaljeni ratnik, čovjek koji se borio na ukrajinskoj strani od početka pobune na istoku zemlje, iako je etnički Rus i uprkos tome što članovi njegove porodice žive u Rusiji, kada je dobio nadimak „snježni leopard“. Zelenski ga je opisao kao „najiskusnijeg komandanta“, dodajući da se promjena ne odnosi na „politiku“ i rekao da će Sirski predvoditi „novi upravljački tim“ sastavljen nakon „desetina razgovora sa komandantima na različitim nivoima“.


Prema pisanju ukrajinskih medija, Sirski je blizak Zelenskom, ali istovremeno je komandant kojeg neki kritikuju zbog „brutalne discipline“ koju nameće trupama. Još u aprilu 2022. godine proglašen je za „Heroja Ukrajine“, kao što je nedavno proglašen Zalužni. Na početku ruske agresije komandovao je odbranom Kijeva, oslobodio dijelove Harkivske oblasti i izgubio bitku za Bahmut. Zajedno s njim Zelenski je imenovao čitav tim novih oficira koji će pomagati Sirskom.


Nakon imenovanja, Sirski se oglasio na društvenim mrežama i manje-više ponovio ono što želi čuti političar – briga za vojnika na liniji fronta bit će prioritet. Šta Sirski misli poduzeti nije jasno, ali vjerovatno najbolja pomoć vojnicima bilo bi novo oružje i smanjenje korupcije u vlastitim redovima. Međutim, obezbjeđivanje sredstava za rat obaveza je Zelenskog i ministra odbrane Rustema Umerova, krimskog Tatara koji je došao na tu poziciju po želji predsjednika.


Nakon toga, Sirski je izjavio da ukrajinska vojska prelazi iz ofanzivnih na defanzivne operacije, jer će tako Rusima nanijeti teške gubitke, natjerati ih da se zaustave i iscrpe svoje ljudske i druge potencijale.


Zelenski – samo političar?


Smjenom na čelu ministarstva odbrane i komandanta vojske, jevrejski predsjednik Ukrajine ključeve opstanka zemlje dao je jednom Tataru muslimanu i etničkom Rusu. Ova imenovanja su sigurno najbolja potvrda koliko Moskva kleveće kada vodstvo Ukrajine optužuje za „nacizam“. Zato se ne može isključiti politički aspekt ovih odluka ukrajinskog predsjednika.


Smjene popularnih komandanata i ranije ministra odbrane, pokazuje da Zelenski na sebe preuzima sve veću odgovornost, odnosno da se pretvara u najodgovorniju osobu za konačnu pobjedu ili konačni poraz Ukrajine, uloga koja se najčešće pripisuje vojnim generalima.


Smjena Zalužnog, kao i niza drugih generala, na bojnom polju može biti prekretnica, odnosno novo vojno rukovdstvo imat će priliku da pokaže šta može. Do ocjene njihovog djelovanja doći će u narednom vremenu. Do tada smjene i imenovanja mogli bi izazvati veliki politički potres u Ukrajini. Da li će Zelenski uspjeti u svojoj namjeri, zavisit će i od odnosa Zapada prema Ukrajini, odnosno količini poslane pomoći Kijevu. Zelenski, Umerov i Sirski sami ne mogu pobijediti Rusiju.



Tekst je ranije objavljen na portalu nap.ba

 


bottom of page