top of page
  • Writer's pictureArmin Sijamić

Ukrajina izborom Rustema Umerova za ministra odbrane traži saveznike u islamskom svijetu i na Zapadu

Prije nekoliko dana ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smjenio je ministra odbrane Oleksija Reznikova, a na njegovo mjesto je došao Rustem Umerov. Iako Umerov nema vojno iskustvo, njegov izbor nije slučajan. Tako je službeni Kijev pokazao dio svojih planova.

Foto: Rustem Umerov, Ministar odbrane Ukrajine


Jedan od onih koji su od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara prošle godine bili najviše medijski eksponirani je i već sada bivši ministar Reznikov. On je imao zadatak da uvjeri vlade širom svijeta da pomognu armiji koja se reformiše i istovremeno ratuje s Rusijom i pobunjenicima koji kontrolišu velike dijelove zemlje.


Reznikov je smjenjen u sklopu napora predsjednika Zelenskog da se bori protiv korupcije. Zelenski je nedavno tražio od parlamenta da usvoji zakon koji će strožije kažnjavati korupciju „izjednačavajući je sa veleizdajom u ratu“, kako je tada rekao.


Proteklih sedmica, a ranije je bilo drugih slučajeva, Ukrajinu je potresalo niz korupcijskih skandala. Zelenski je smjenio čelnike regionalnih vlada zbog načina regrutacije, a Reznikov je otišao zbog skandala iz septembra prošle godine kada je ministarstvo na čijem je čelu kupilo ljetne vojne uniforme umjesto zimskih. Pri tome, jakne od 29 dolara plaćane su po 86 dolara, prema dokumentima ministarstva.


Reznikov nije optužen da je uzeo novac, a njegov zamjenik Vječeslav Šapovalov je podnio ostavku ranije ove godine. Ministar je rekao da je njegova „savjest apolutna čista“. Ukrajinski mediji navode da Reznikov ostaje da služi vladi i da će možda postati ambasador u Londonu.


Domaća javnost i saveznici sa Zapada


Odlazak Reznikova Zelenski je opisao potrebom za „novim pristupima“, rekavši da su potrebni „drugi formati interakcije sa vojskom i društvom u cjelini.“ Zato odluka Zelenskog ne čudi, jer vojsci i stanovništvu želi poručiti da njihova borba nije uzaludna i da je niko neće koristiti za lično bogaćenje. Prema podacima Transparency Internationala Ukrajina se nalazi na 116. mjestu od 180 rangiranih zemalja po indeksu percepcije korupcije.


Ukrajinski predsjednik ovim činom je poručio javnosti da će se borba borba protiv korupcije nastaviti, a donatorima da će se država mijenjati u sklopu njenog puta ka euroatlantskim integracijama. Naime, neki na Zapadu su Ukrajini zamjerali visok stepen korupcije dok se milijarde dolara strane pomoći slijevaju u tu zemlju.


Tako će Kijev dijelu kritičara izbiti argument da zbog korupcije Ukrajini treba obustaviti ili smanjiti pomoć, mada su se pojavili i nevjerovatni zahtjevi nekoliko američkih senatora. Krajem augusta u Kijev je došao republikanski senator Lindsey Graham i tražio izbore. Zelenski mu je rekao da je spreman i da „ti i ja treba da pošaljemo posmatrače na prve linije kako bismo imali legitimne izbore za nas i za cijeli svijet.“ Na brifingu za novinare, koji je održao u bunkeru, zajedno sa demokratskim senatorima Richardom Blumenthalom i Elizabeth Warren, Graham je rekao da „trebaju nam izbori u Ukrajini sljedeće godine. Želim vidjeti da ova zemlja ima slobodne i poštene izbore čak i dok je pod napadom.“


Onima koji nemaju sumnje da Ukrajinu treba pomagati, a oni su trenutno većina unutar administracije predsjednika Josepha Bidena, Zelenski je smjenom Reznikova i ostankom generala Valerija Žaluznog na čelu vojske poručio da je spreman da se bori kao i do sada.


Zato je izbor Umerova značajan i na vanjskom i unutrašnjem planu. Na čelo Ministarstva odbrane dolazi krimski Tatar, sunitski musliman, koji zajedno sa protjeranim sunarodnicima želi da se vrati na poluostrvo koje je Rusija anektirala 2014. godine, što je svojevrsna poruka povratka kući sa puškom u ruci. Naime, neki zagovaraju da se Ukrajina odrekne Krima i sklopi mir sa Rusijom. Izborom Umerova za ministra odbrane Kijev je o toj ideji dao sud.


Rusija, Bliski istok, Afrika i Centralna Azija


Umerov je prisutan u vrhu ukrajinske politike nekoliko godina kao državni parlamentarac, a prije imenovanja na mjesto ministra vodio je Fond za državnu imovinu. Kao ekonomisti, njegov posao je bio i prodaja ukrajinskih dobara stranim kompanijama kako bi se finansirao rat. Bio je i pregovarač u ime Ukrajine u mirovnim pregovirima s Rusijom.


Njegovim izborom stanovništvu Rusije šalje se poruka, posebno manjinskim narodima. Umerov je potomak sa Krima protjerane porodice koji je je rođen u Uzbekistanu. Dakle, zvanična Moskva već u dvije generacije protjeruje istu porodicu. To neće proći neopaženo u Rusiji koja u Ukrajini vodi operaciju „denacifikacije“ većinski pravoslavne države koju vode jevrejski predsjednik i musliman kao ministar odbrane.


Zelenski je, prema ukrajinskim medijima, saopštio da će Umerov imati pet glavnih zadataka kao ministar odbrane. Prevashodno, treba ojačati centralnu ulogu ministarstva u odbrani zemlje, a onda tretirati vojnika kao „najvišu vrijednost“, širiti međunarodnu saradnju, suzbijati korupciju i kroz digitalizaciju i reforme vojsku približiti se standardima NATO-a.


Ipak, Umerov bi mogao imati drugi važan zadatak, a to je da uvjeri većinski muslimanske države, posebno na Bliskom istoku i u Centralnoj Aziji, da daju snažniju podršku Kijevu, što nije lagan zadatak obzirom na jake pozicije Rusije.


Borba za Bliski istok između Zapada i Rusije u vezi sa ratom u Ukrajini počela je prošle godine. Biden je došao na Bliski istok da traži pomoć Saudijske Arabije i drugih država. Tražio je od članica OPEC-a da povećaju proizvodnju nafte da bi oslabio Rusiju koja prodajom energenata finansira rat. Saudijska Arabija je to odbila iz ekonomskih razloga, jer više cijene nafte donose Rijadu više novca.


Ukrajina se morala zadovoljiti novčanom pomoći Rijada i posredništvom u razmjeni zarobljenika, a stradanje te zemlje nije bio dovoljan razlog da se promijeni stav. Ni poslije posjete Saudijskoj Arabiji od strane Zelenskog stvari se nisu bitno promijenile.


Umerov bi sada mogao drugačije nastupiti, kada je cijena energenata postala manja bitna od činjenice da dvije države hitno trebaju napredno oružje, a Ukrajina i novac. Pored toga, Ukrajini je potrebna diplomatska podrška, iako je većina arapskih država u Ujedinjenim nacijama više puta podržava Kijev.


Od početka ruske agresije Ukrajina se nametnula kao važan faktor na tržištu hrane, posebno žitarica. Ukrajinski udio na tržištu Rusija pokušava kompenzovati davanjem žitarica besplatno siromašnim afričkim državama. Činjenica da je Ukrajina značajan proizvođač hrane mogla bi pomoći Umerovu u traženju saveznika, ili barem da se neka zemlja distancira od Moskve.


Pored toga, Ukrajina bi mogla biti važan dobavljač oružja i opreme iz vremena SSSR-a, jer su brojne fabrike bile smještene u toj zemlji. I pored toga što je mnoge Rusija vjerovatno oštetila i uništila raketnim napadima, znanje kako proizvesti i servisirati je ostalo.


Izborom Umerova poslan je poruka i Tatarima koji su ostali na Krimu, ali i onima koji su izbjegli, da je Ukrajina voljna da ih integriše u sve političke tokove. To se odnosi i na Tursku gdje Tatari imaju jak lobi, kao i na Centralnu Aziju gdje je mnoštvo turkijskih naroda.


Ipak, izborom Umerova Ukrajina bi mogla imati najviše koristi od Zapada. Zelenski izborom Umerova, kojeg poznaju mnogi na Zapadu jer su poslovali ili planiraju poslovati u Ukrajini, poručuje da je spreman da gradi državu, na vrijednostima koje važe u Evropskoj uniji i SAD. Koliko će u tome biti uspješni Umerov i Zelenski zavisi i od odnosa na bojnom polju, a jačina ukrajinske vojske će zavisiti i od sposobnosti njih dvojice da postojeću pomoć zadrže i da nađu nove saveznike.


Tekst je ranije objavljen na portalu nap.ba

 

bottom of page