top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Venecuela američkim i ruskim avionima prati iranske tankere

O tome kako se promjene u odnosima dvije država odražavaju na vojne snage, pokazuje slijedeći video kojeg svjetski mediji dijele danas.


Posljednjih dana Iran Venecueli tankerima isporučuje 1,5 miliona barela nafte, kako bi tu državu spasio od potpunog kolapsa. Iako je Venecuela velika izvoznica nafte, zadnjih mjeseci tog energenta u Venecueli nema dovoljno zbog kvara na rafinerijskim postrojenjima.


Duga putovanja traju sedmicama i predstavljaju izraz prijateljstva dvije države, Venecuele i Irana, a koje su pod američkim sankcijama iz različitih razloga. Sve se to dešava u „dvorištu“ SAD i bilo je špekulacija da će američka mornarica presresti neke od iranskih brodova i onemogućiti Venecuelu da dođe do nafte.

Da se to ne bi desilo, vojska Venecuele je poduzela određene korake. Pored angažovanja brodova i mornaričkih kapaciteta, na nebu iznad Karipskog mora ukazali su se američki avioni F-16 i ruski avioni Su-30.

Venecuela je jedna od rijetkih država koja ima neka od najboljih oružja američke i ruske vojske. To ustvari pokazuje političke promjene u toj zemlji. Dok je osamdesetih godina Venecuela bila blizak američki saveznik, toj državi su isporučeni tada moderni američki avioni F-16, koji su i danas po svom kvalitetu u samom svjetskom vrhu. Prema dostupnim podacima, Venecuela danas ima 20 komada ovih aviona od 24 koliko ih je nabavljeno 1983. godine. Podsjećanja radi, do 2005. godine Venecuela je bila jedina država u Latinskoj Americi koja posjeduje ove avione. Te godine na listu se upisao i Čile.


Promjena vlasti u Caracasu, donijela je i neke nove vjetrove. Amerikanci više nisu htjeli isporučivati dijelove za F-16, pa je se Hugo Chavez, a kasnije i Nicolas Maduro, okrenuo Rusiji. Od 2006. godine Venecuela od Rusije kupuje moderne avione Su-30 (ukupno 24 u nekoliko navrata), a iskazali su želju i za avione Su-35 prije nekoliko godina.

 

bottom of page