top of page
  • DS

Ulazak u Kinu samo ako ste primili kinesku vakcinu

Da bi ušli u Kinu kao državljanin određenih država morate primiti kinesku vakcinu protiv COVID-19, jedna je od mjera kineskih vlasti u okviru nastojanja da se putovanje olakša.

Najmanje 23 kineske ambasade širom svijeta saopštile su spomenute uslove za dobijanje kineskih viza tokom protekle sedmice, uključujući Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, piše CNN. SAD i Velika Britanija su države u kojima kineske vakcine nisu dostupne.


Kineska odluka je došla nakon najava iz Evropske unije da će Brisel zabraniti putovanje u ovaj dio svijeta putnicima koji nisu vakcinisani vakcinom koju je odobrilo nadležno tijelo Evropske unije. U konkretnom slučaju, radi se o tome da su odobrene samo vakcine koje potiču iz Velike Britanije, SAD i EU, pa su svi oni koji prime kinesku ili rusku vakcinu izuzeti iz odluke o slobodnom putovanju


Ranije su Kina i EU najavili uvođenje „covid pasoša“, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) se tome usprotivila.


Petnaestak mjeseci poslije širenja virus COVID-19 širom svijeta jasno se vidi da je zdravstveni problem pretvoren u političko pitanje, a da velike sile koriste vakcine kao polugu moći, o čemu smo krajem januara detaljnije pisali.


 

bottom of page