top of page
  • DS

WHO protiv "COVID pasoša"

Visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je da se takozvani "COVID pasoši" ne bi trebali koristiti za međunarodna putovanja zbog brojnih zabrinutosti, uključujući etičke razloge jer vakcine protiv koronavirusa nisu lako dostupne na globalnom nivou.

Na brifingu za novinare u ponedjeljak, čelnik WHO-a za hitne slučajeve dr. Michael Ryan rekao je da postoje "stvarna praktična i etička razmatranja" za zemlje koje razmatraju upotrebe certifikata o vakcinama kao uslova za putovanje, dodajući da zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija za sada to ne preporučuje, javlja AP.


"Vakcinacija jednostavno nije dostupna širom svijeta i nije dostupna na pravičnoj osnovi", rekao je Ryan. WHO je ranije primijetio da je još nepoznato koliko traje imunitet od brojnih licenciranih COVID-19 vakcina i da se podaci još uvijek prikupljaju, piše NAP.


Ryan je također primijetio da bi strategija mogla biti nepravedna prema ljudima koji se iz određenih razloga ne mogu vakcinisati i da bi zahtijevanje "COVID pasoša" moglo omogućiti da se "nepravda i nepravednost dodatno uvrste u sistem".


O miješanju politike u polje medicine i zdravlja stanovništva, ranije smo detaljnije pisali. Već sada postaje jasno da će čitava kriza biti pretvorena u političku trku u kojoj različite države zauzimaju različite pozicije. Tako je Kina već u upotrebu pustila "COVID pasoš", a Evropska unija to najavljuje za naredne mjesece.


Iz Izraela je ranije stigla vijest da se u toj državi otvaraju mnogi sadržaji za one građane koji su vakcinisani.


 

0 comments

Commenti


bottom of page