top of page
  • DS

U Moskvi u ugostiteljske objekte samo sa covid-potvrdom

Koronavirus Rusiji nanosi velike probleme. Jedna od mjera za suzbijanje virusa je i uvođenje covid-potvrda koje su, ustvari, „propusnice“ za ulazak na određene lokacije u Moskvi.


Ruske bolnice proteklih dana su preplavili novi covid pacijenti, o čemu smo prije nekoliko dana pisali. Čini se da taj trend neće biti okončan onako kako bi željela Rusija, jer bilježe se rekordne brojke zaraženih i preminulih.


Kako piše Bloomberg, u Moskvi će biti potrebna potvrda da bi se ušlo u restoran ili kafić. Potvrdom se dokazuje da je neko prebolio zarazu koronovirusom ili da je vakcinisan. Do sada je u ovom gradu sa 12 miliona stanovnika izdato oko 2,5 miliona ovakvih potvrda koje su zaštićene kodom.


Vlasti su saopštile da bi se restrikcije ulaska na određena mjesta mogla primjeniti i na trgovine, javni prijevoz ili mjesta za zabavu, ukoliko broj zaražanih bude rastao velikom brzinom.


Hrvatski mediji ovih dana pišu da bi i ta zemlja mogla uvesti slične potvrde kojim bi se ograničavao dolazak u tržne centre i vladine institucije, a premijer Andrej Plenković najavio i mogućnost da pomoć od države dobijaju samo oni privrednici koji su vakcinisani.


Još u martu Kina je uvela „covid-pasoše“, a nakon toga je slično uradila i Evropska unija, iako se Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) usprotivila tom potezu.

 

bottom of page