top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Ruske bolnice preplavljene usljed kolapsa procesa vakcinacije protiv koronavirusa

Novi talas zaraze koronavirusom zahvatio je zemlju usred kolapsa napora na vakcinaciji stanovništva. Većina ruskih građana jednostavno se ne želi vakcinsati vakcinama ruske proizvodnje, a dodatne probleme donosi i nedavno priznanje ruske vlade da će onima koji su cijepljeni Sputnikom-V možda trebati i dodatna doza, piše Novaya Gazeta.

Prema njihovim izvorima, ruski ljekari potajno zamjenjuju vakcinu Sputnik-V za još neprovjerenu EpiVacCoronu. Većina pacijenata dobila je vakcinu bez njihovog odobrenja i saznali su za nju tek nakon vakcinacije. Svjedočanstva o tome su brojna i dolaze iz gotovo svih krajeva zemlje.


Pored već poznatog Sputnika-V, EpiVacCorona registrirana je u Rusiji u oktobru 2020. godine i jedna je od tri ruske vakcine razvijene kao odgovor na pandemiju. Treća je CoviVac. Sve tri vakcine stavljene su u upotrebu su i prije završetka treće faze međunarodnih kliničkih ispitivanja. Rusija je bila prva država na svijetu koja je izbacila vakcinu protiv koronavirusa, ali prema službenim statistikama, samo je 10% stanovništva zemlje potpuno vakcinisano.


Posljednje ankete govore da velika većina Rusa nije voljna biti imunizirana protiv virusa COVID-19. Prema službenim podacima, u Rusiji je od posljedica virusa umrlo oko 128.000 ljudi. Međutim, stvarni broj će vjerovatno biti mnogo veći. O tome kako virus mijenja Rusiju, pisali smo već ranije na ovome linku.


U međuvremenu, treći val zaraze zahvatio je Rusiju. Prema mnogo osporavanim službenim podacima, samo u ponedjeljak zabilježeno je gotovo 17.400 novih slučajeva zaraze i 440 novih smrtnih slučajeva, što je najgori skok od oktobra prošle godine. Ovo nije najgora situacija u odnosu na ruske susjede, ali jasno prkosi trendu. Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je da se situacija u ruskim regijama pogoršava i da će možda biti potreban novi krug revakcinacije. "U mnogim regijama situacija se čak i pogoršala", rekao je Putin pred ruskim donjim domom parlamenta, državnom Dumom.


Rezultati najnovije analize podataka koju je sprovela Novaya Gazeta upozorava da bi ovaj treći val zaraze u narednim sedmicama mogao lako nadmašiti onaj prethodni. "Gledajući ove podatke, mogu reći da oni rastu brže od prethodne dvije. To je možda posljedica dolaska zaraznijih varijanti koronavirusa, gotovo potpunog napuštanja ograničenja i potpunog zanemarivanja od sanitarnih mjera i vakcinacije ', kaže nezavisni analitičar Aleksej Kuprijanov.


Ruske vlasti su još prije nekoliko mjeseci ukinule većinu ograničenja zbog pandemije, no to se pokazalo se krajnje preuranjenim. Gradonačelnik Moskve Sergey Sobyanin opisao je trenutni porast novih slučajeva u glavnom gradu "eksplozivnim". Tokom protekle dvije sedmice, u glavnom gradu zabilježeno je 40% ukupnog broja svih novih slučajeva u Rusiji. Sobyanin je dodao da će restorani i barovi ostati otvoreni samo za one koji su preboljeli virus ili bili cijepljeni. Nova ograničenja trebala bi stupiti na snagu 28. juna.

 

0 comments
bottom of page