top of page
  • DS

U Bjelorusiji otvorena prva nuklearna elektrana, Litvanija se protivi

Predsjednik Bjelorusije Alexander Lukashenko tokom vikenda je zvanično otvorio dio prve nuklearne elektrane u toj zemlji kojoj se oštro protivi susjedna Litvanija.

Lukashenko je rekao da će otvaranje "Bjeloruske atomske elektrostanice" kod grada Astravets, izgrađene i finansirane od Rusije, "služiti kao podsticaj za privlačenje najnaprednijih tehnologija i za inovativne pravce u nauci i obrazovanju", javlja Beta.


Kako prenosi bjeloruska Belta, otvaranje ove elektrane Lukashenko je nazvao "historijskim momentom" za tu zemlju, dodajući da je njegova država postala "nuklearna sila.“


Litvanija se dugo protivi otvaranju nuklearne elektrane, udaljene oko 40 kilometara od njenog glavnog grada Vilniusa. Vlasti Litvanije navode da su izgradnju elektrane pratile nesreće, krađa materijala i loš tretman radnika. Elektrana je u utorak počela da proizvodi električnu energiju, a Litvanija je odmah presjekla dovod struje iz Bjelorusije, u skladu sa zakonom koji zabranjuje njen uvoz nakon što postrojenje počne s radom. Litvanske primjedbe je odbacila ruska državna nuklearna korporacija Rosatom, koja je izgradila elektranu u Bjelorusiji, navodeći da je ona u skladu s najvišim standardima i da je to potvrdila i Međunarodna agencija za atomsku energiju. Nuklearna elektrana treba da bude u potpunosti završena 2022. godine, a plan je da ima dva reaktora, od kojih će svaki proizvoditi po 1.200 megavata struje. Sada radi jedan reaktor koji proizvodi 400 megavata. Izgradnja elektrane je odložena kada je reaktorski sud pao na zemlju 2016. godine, nakon što ga radnici nisu pravilno vezali tokom instalacije. Rosatom je tada insistirao da reaktor nije oštećen, ali je pristao da ga zamijeni, na zahtjev bjeloruskih vlasti. Bjelorusija je pretrpjela veliku štetu 1986. godine zbog nuklearne katastrofe u Chernobilyu, kada je radioaktivni oblak prekrio veliki dio Evrope. Sa druge strane, Litvanija je 2009. godine zatvorila jedinu nuklearnu elektranu iz sovjetskog perioda. Vlasti Litvanije su prethodnih sedmica podjelile tablete joda građanima koji žive blizu granice s Bjelorusijom, u čijoj blizini je nova nukearna elektrana. Ako se uzmu ubrzo poslije nuklearnog incidenta, tablete joda mogu da spriječe oboljevanje od raka štitne žljezde, piše Beta.


Otvaranje nuklearne elektrane je ostalo u sjeni masovnih protesta u Bjelorusiji, izazvanih velikom političkom krizom u toj zemlji, a jedan od razloga je i energetska politika Bjelorusije i odnos Minska prema Rusiji.


 

Comments


bottom of page