top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Shinzo Abe odstupa s mjesta japanskog premijera

Shinzo Abe će odstupiti s mjesta premijera Japana zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, javio je u petak navečer nacionalni servis NHK.

Foto: NHK

Njegova ostavka, za koju se očekuje da će biti objavljena na konferenciji za novinare u 17:00 po lokalnom vremenu, značit će završetak osmogodišnjeg mandata tokom kojeg je unio stabilnost u japansku politiku i postao lider s najdužim stažem u historiji države.


Njegov odlazak započet će relativno brz proces njegove zamjene u kojem će samo parlamentarci iz vladajuće Liberalno-demokratske stranke, kojoj i sam pripada, moći glasati, favorizirajući onog kandidata koga Abe podrži.


Abe je preuzeo dužnost 2012. godine, na krilima obećanja o oživljavanju japanske ekonomije poticajnim programom poznatim kao abenomics, koji je pružio razdoblje snažnijeg ekonomskog rasta, ali nije uspio postići cilj od 2 posto inflacije. Neposredno pitanje koje će se naći ispred njegovog nasljednika bit će nastavak stimulativnih programa. Japanska ekonomija je zabilježila pad u prvom kvartalu ove godine, ali pad je bio manji od očekivanog.


Tokijski berzanski indeks Topix preokrenuo je dobit od više od 1 posto da bi u popodnevnom trgovanju u petak pao za 1,2 posto nakon izvještaja NHK-a.


Japanski jen, često utočište u vrijeme neizvjesnosti, ojačao je 0,2 posto na 106,26 ¥ za dolar.


Otkazivanje Olimpijskih igara zakazanih za ljeto 2020. godine zbog širenja koronavirusa Japanu je nanijelo velike gubitke, budući da su igre trebale biti iskorištene kao platforma za pokazivanje japanske političke i ekonomske snage, o čemu smo detaljnije pisali na ovome linku.


 

bottom of page