top of page
  • DS

SAD razmatraju da zabrane kineski TikTok

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da SAD razmatraju da zabrane kineske društvene medije, uključujući TikTok.

"Ne želim još uvijek izlaziti s tim pred predsjednika, ali to je nešto što razmatramo", kazao je Pompeo u razgovoru za Fox News, prenosi Patria.


Američki zakonodavci izrazili su zabrinutost zbog načina na koji TikTok upravlja podacima korisnika, prvenstveno jer kineski zakon nalaže svim domaćim kompanijama da 'pružaju podršku i sarađuju sa obavještajnom službom' koju kontrolira kineska Komunistička partija.


Ova aplikacija, koja nije dostupna u samoj Kini, nastoji se distancirati od svojih kineskih korijena i naglašava svoju nezavisnost o Kini, sve kako bi privukla što širu svjetsku publiku.


Pompeovi komentari dolaze usred rastućih tenzija između SAD i Kine u kontekstu pandemije koronavirusa, djelovanja Kine u Hong Kongu, kao i trgovinskog rata između dvije zemlje.


SAD poseban pritisak vrše na tehnološke kompanije u Kini, a isto postupanje prema Kini traže i od svojih saveznika.


TikTok čiji je vlasnik ByteDance iz Kine, nedavno je zabranjen i u Indiji, kao i 58 drugih kineskih aplikacija – zbog nedavnog sukoba na granici između ove dvije zemlje.


 

0 comments

Comments


bottom of page