top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Huawei i Google: Razvod na određeno vrijeme

Otkako je u maju prošle godine američki predsjednik Donald Trump poveo trgovinski rat s Kinom, jedna kompanija ne prestaje izlaziti iz fokusa vijesti. Kineski Huawei Technologies Co., brzo je na vlastitoj koži osjetila sankcije SAD-a u kupovini američkih patenata, i usput naišla na čitav niz poteškoća - s obzirom da je izgubila podršku Googlea, na koju se oslanja već gotovo deceniju.

Bez pristupa ključnim Googleovim servisima poput Youtubea i Google Play, te ukidanju podrške za ažuriranje operativnog sistema Android za pametne telefone, nekoć nemilosrdni marš Huaweijevih uzdanica visoke i srednje klase danas ne izgleda tako dobro.


Ukupna potražnja za pametnim telefonima na globalnoj razini pretrpjela je žestok pad u prvom kvartalu tekuće goodine, kao rezultat pandemije koronavirusa koja je opustošila svjetski finansijski sistem. Kao rezultat toga, isporuke pametnih telefona kompanije Huawei izvan Kine pale su za 35%, što je više nego dvostruko od suparničke kompanije Samsung Electronics Co. i četiri puta više od Apple Inc., prenosi Wall Street Journal (WSJ).


Kolaps prijeti teško osvojenom drugom mjestu najvećeg dobavljača mobilnih telefona u svijetu, nakon korejskog Samsunga, a naročito je značajno da su tada iza sebe ostavili i Apple. Samo odjeljenje konzumne elektronike u posljednjih 12 mjeseci Huaweiju je donijelo više od polovice od ukupno 122 milijarde dolara prihoda. Kolaps prijeti statusu, ali izgleda ne i samoj kompaniji, koja je izazov prihvatila i izgleda uči živjeti sa njime.


Do danas, Huawei je predstavio dva nova pametna telefona - P40 i Mate 30 - koji rade na operativnom sistemu koji jeste baziran na Androidu 9, no sa EMUI sučeljem i alternativnim servisima umjesto Gooogleovih. Naročito se to tiče izbora programa u Huaweijevom AppGalleriju gdje nedostaju i aplikacije poput Facebooka, stvari za koje ni ne znate da vam nedostaju sve dok ih više nemate.


U nedavnom intervjuu za WSJ, Jerry Huang, direktor za oglašavanje i marketing kompanije Huawei, osporio je tvrdnju Washingtona da njihovi proizvodi predstavljaju sigurnosni rizik. Gospodin Huang govorio je o tome da se podaci o pojedinim osobama koje su prikupili njegovi uređaji izvan Kine spremaju lokalno na uređaje ili u izvorne informacijske sadržaje, a nijedan se ne šalje u Kinu. Istovremeno je najavio niz ugovora o suradnji sa pružateljima usluga poput nizozemskog proizvođača navigacijskih uređaja TomTom i francuskog pretraživača Qwant. Zabrana uvoza u SAD i dalje ostaje vjerovatno najštetnija u nizu različitih mjera kojim je Trumpova administracija kaznila Huawei. Kompanija je odgovorila reorganizacijom svog sadašnjeg lanca snabdijevanja kako bi zaobišla Sjedinjene Države, razvijajući vlastite čipove i potpuno različite zamjenske elemente, istovremeno nastavljajući se sa gomilanjem ugovora za razvoj 5G mreža u državama širom svijeta.


Posljednji u nizu je ugovor sa britanskom vladom, koji je izazvao žestoke reakcije u Washingtonu. Sva četiri mobilna operatera iz Velike Britanije - EE, O2, Three i Vodafone - pokrenula su 5G usluge tokom proteklih šest mjeseci, a svi su koristili Huaweijevu opremu. Odluka Velike Britanije mogla bi utjecati i na druga evropska tržišta, poput Njemačke, koja tek treba odlučiti o tome da li će koristiti opremu kineske kompanije. Kancelarka Angela Merkel uzela je izgleda odmjeren pristup, odbivši isključiti Huawei, ali njen položaj dolazi pod vatru različitih interesa i lobiranja.

 


bottom of page