top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Sankcije za Huawei, slamka spasa za Ericsson i Nokiju

Globalna reakcija protiv Kine i kineskih kompanija, posebno kompanija koje se bave 5G tehnologijiom, Huaweija, ZTE i Datang Telecoma, dovela je do manje ili više iznenađujućih rezultata u vidu oživljavanja dviju kompanija koje su se nalazile na metaforičkim smrtnim posteljama, švedskog Ericssona i finske Nokije piše Yahoo!Finance.

Devet kompanija koje razvijaju i prodaju 5G opremu su Altiostar, Cisco Systems, DatangTelecom / Fiberhome, Ericsson, Huawei, Nokia, Qualcomm, Samsung i ZTE, od kojih su tri kineske kompanije, Huawei, Datang i ZTE, vodile utrku, s obzirom na to što su nudile jeftinije i ponešto efikasnije proizvode od svojih takmaca.


Zemlje svijeta, uključujući i one koje su posao razvoja 5G infrastrukture već dodijelile Huaweiju poput Velike Britanije i Kanade, polako mijenjaju mišljenje. Povratni udar protiv Huaweija dolazi od vlade (kao u slučaju Ujedinjenog Kraljevstva), kao i od samih telekomunikacijskih igrača. Dvije od tri velike kanadske telekomunikacijske kompanije najavile da neće raditi sa Huaweijem.


Dakle, zatvorena vrata za kineske kompanije znači da su na tržištu preostala tri američka - Altiostar, Cisco i Qualcomm, dva evropska - Ericsson i Nokia, te jedan južnokorejski igrač - Samsung.


S obzirom na ogromno iskustvo koje Nokia (NYSE: NOK) i Ericsson (NYSE: ERIC) imaju na tržištu telekomunikacija, a znajući i da su bili vodeći igrači u razvoju 4G infrastrukture, većina telekomunikacijskih kompanija svoje 5G projekte dodijelit će upravo njima. Cijela priča ima pomalo čudan put s obzirom da se prije tek nekoliko mjeseci činilo da Nokia i Ericsson nemaju mjesta u poslu vrijednom 80 milijardi godišnje, jer nisu mogli parirati visoko učinkovite kineske igrače poput Huaweija. Međutim, sve veći ekonomski protekcionizam, pitanja sigurnosti i sumnje prema Kini lansirali su ih natrag na vrh hranidbenog lanca, a njihove dionice ponovo su doživjele značajan rast.


Sama promjena u odlukama dolazi nakon jakih pritisaka Trumpove administracije na europske zemlje da umjesto proizvoda Huawei koriste proizvode Ericssona, Nokije i Samsunga, za koje se očekuje da će mnoge kompanije slijediti jer ne žele izgubiti pristup lukrativnom američkom tržištu.


 

0 comments

Comments


bottom of page