top of page
DS

SAD, Kina i internet: Novi kubanski zakon o cyber sigurnosti

Kubanska Vlada uvela je nove zakonske mjere u oblast cyber sigurnosti, u trenucima kada državu pogađaju veliki protesti koji su se brzo širili i zbog informacija koje su bile dostupne na internetu.

Početkom ove sedmice kubanske vlasti su donijele nove zakonske mjere kojima žele da, kako su objasnili, građanima pruže dodatnu sigurnost u cyber prostoru.


Zakon će tretirati zaštitu građana, državnih i privatnih institucija u namjeri da ih se zaštiti u cyber prostoru od cyber nasilja, lažnih vijesti, masovnih blokada na društvenim mrežama, pornografije, cyber terorizma, cyber rata i političko-društvenih subverzija, javio je Telesur.


Iznenadna briga kubanskih vlasti za cyber sigurnost tamošnjih građana dolazi nakon masovnih protesta koji potresaju tu zemlju. Kako smo ranije detaljnije pisali, veliki broj građana od vlasti traži bolje uslove života, adekvatniji odgovor na širenje koronavirusa, dok neki traže samo hranu. Protesti su ozbiljno uzdrmali vlast, zajedno sa sankcijama koje je toj zemlji uveo bivši američki predsjednik Donald Trump. Protesti su se brzo širili u toj zemlji zahvaljujući internetu, društvenim mrežama i aplikacijama za komunikaciju. Nakon toga je vlast jednostavno ukinula internet.


Američki predsjednik Joseph Biden tražio je od kubanskih vlasti da stanovništvu omoguće korištenje interneta, iznoseći mogućnost da će Sjedinjene Američke Države na neki način omogućiti internet za stanovnike ostrva pred obalama Floride. Uz to , Biden je najavio i nove sankcije za vlast u Havani.


Na taj način je počeo novi američko-kineski obračun u cyber prostoru, o čemu smo detaljnije pisali prije desetak dana. Kubanske vlasti, koristeći kinesku telekomunikacionu opremu, pokušavaju filtrirati sadržaj na internetu, čime bi krajnji korisnik imao pristup samo onom sadržaju koje su odobrili nadležni organi. Ovakva kompleksna tehnološka operacija nije mogla biti izvedena skromnim kubanskim tehnološkim resursima.

 

0 comments

Comments


bottom of page