top of page
  • DS

Rusija: Od COVID-19 zvanično umrlo 100 ljekara, njihove kolege tvrde da je broj veći

Jedan ruski zdravstveni zvaničnik izjavio je danas da je, po podacima regionalnih vlasti, od koronavirusa umro 101 ljekar. Zdravstveni radnici dovode u pitanje zvanični podatak i smatraju da je stvaran broj mnogo veći.

Na listi koju su ljekari objavili na internetu je više od 300 imena, prenosi Beta. Rusija je po posljedicama pandemije na trećem mjestu u svijetu, iza Sjedinjenih Američkih Država i Brazila, i ima više od 360.000 zaraženih, uključujući 3.807 umrlih. Relativno niska stopa smrtnosti u Rusiji izaziva sumnje domaćih i stručnjaka na Zapadu da su vlasti mogle da manipulišu podacima i da su iz političkih razloga prijavljivale manji broj umrlih. Ruski zvaničnici ljutito odbacuju te navode i tvrde da je mala stopa smrtnosti posljedica efikasnih mjera tokom epidemije.



Državni vrh i crkva


Međutim, nešto je ipak krenulo po zlu u toj ogromnoj državi.


Po priznanju ruskih svećenika u pravoslavnoj crkvi „nijedna zajednica nijedne zemlje“ nema veći procenat zaraženih od pripadnika ruskog klera. Početkom maja čak 5 posto pripadnika klera bilo je zaraženo.


Zatim, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitry Peskov također je bio pozitivan na koronavirus. I predsjednik Putin je ograničio svoje kretanje, a špekuliše se i da je čečenski vođa Ramzan Kadyrov hospitalizovan u Moskvi zbog zaraze koronavirusom.



Tags: #Rusija, #COVID-19

bottom of page