top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Gdje je nestao Ramzan Kadyrov?

Duže odsustvo iz medija Ramzana Kadyrova probudilo je interesovanje za tog čečenskog lidera odanog Vladimiru Putinu. Predsjednik Čečenije od 15. maja se nije pojavljivao u ruskim medijima.

Foto: Caucasian Knot

Postoje različita nagađanja gdje je Kadyrov, piše španski El País. Prema izvještajima pojedinih ruskih medija, uključujući državnu agenciju Tass, Kadyrov je hospitalizovan u Moskvi zbog zaraze koronavirusom. Tass i druge dvije ruske agencije, pozivajući se na izvore iz bolnice u Moskvi, tvrde da je Kadyrov tamo i da mu je stanje stabilno. Međutim, zvanični Kremlj nije se izjašnjavao povodom slučaja čečenskog lidera.


Najbliži Kadyrovi saradnici dali su oprečne i neprecizne informacije gdje se njihov vođa nalazi. Član ruske Dume i blizak saradnik čečenskog vođe Adam Delimkhanov je na svom Instagram profilu napisao da se najbliže okruženje Kadyrova moli za njega tražeći da se „izliječi od svih tegoba.“ Sa druge strane, čečenski ministar unutrašnjih poslova Dzhambulat Umarov je dodao, pozivajući se na navodni citat Kadyrova, da kada čečenski vođa šuti, onda on, ustvari, razmišlja. U subotu je član čečečnskog parlamenta Magomed Daudov na Instragramu napisao da je Kadyrov zdrav i da sve drugo što piše o njemu nije istina.


Mediji sa Kavkaza su prenijeli da je zadnje pojavljivanje Kadyrova u javnosti bilo 15. maja i da je tada obilazio zdravstvene ustanove u Čečeniji te da je održao sastanak svog kabineta.


Tokom marta mjeseca Kadyrov je izjavljivao da ga „virus ne može poraziti“ i dao savjet građanima da jedu više bijelog luka u cilju prevencije. U prisustvu čečenskog ministra zdravlja rekao je da „oba imaju simptome koronavirusa“ i da su „vjerovatno bili bolesni od koronavirusa“, ali da se „oni smiju“ i da „nemaju straha.“


Zatim je u aprilu uveo stroge mjere u Čečeniji. Uveo je ograničenje kretanja od osam nevečer do osam ujutro, zatvorio sve restorane, salone ljepote i sva mjesta za zabavu te poručio da su oni koji krše mjere „gori od terorista“ i da ih treba „zakopati u zemlju.“ Sve one koji su govorili o tome da čečenske bolnice nemaju dovoljno sredstava za rad nazvao je „provokatorima“, a neki od njih su tražili izvinjene na državnoj televiziji, dok su neki otpušteni.


Odsustvo Ramzana Kadyrova iz javnosti, ocijenjuje ruska novinarka Ekatarina Sokirianskaia, narušava njegov imidž jakog i mladog lidera, koji sve drži pod kontrolom.

 

bottom of page