top of page
  • DS

Rusija: Virus korona usmrtio drugog arhijereja, 5 posto klera zaraženo


Sinoć je umro Jona Karpuhin (79), mitropolit astrahanski Ruske pravoslavne crkve u mirovini i počasni nastojnik hrama Vozdviženja Krsta Gospodnjega u Moskvi. Uzrok smrti je pneumonija izazvana koronavirusom – potvrdila je Moskovska patrijaršija, prenosi Antena M.


Jona je bio hospitalizovan u Moskvi. On je drugi ruski arhijerej koji je umro od korone. Venjamin Koroljov (55), episkop železnogorski i ljgovski (Kurska oblast) Ruske pravoslavne crkve preminuo je od korone prije desetak dana, objavili su tada ruski mediji.


Prema neslužbenim informacijama, najmanje još dvadesetak arhijereja Ruske crkve su inficirani.


Od 28. aprila umrli su od korone ruski klerici: jerođakon Nikifor Ovčinikov (Soloveckoje podvorje, Moskva), arhiđakon Damaskin Leontjev (Moskva), protojerej Georgij Brejev (Moskva, glavni duhovnik moskovskoga sveštenstva), Genadij Butko (Petropavlovski sabor, Minsk), protojerej Jevgenij Korčukov (Pokrovski manastir, Hotkovo), Andrej Molčanov (hram Zosim i Savatije Solovecki, Moskva)…


Više od 5 posto sveštenstva Ruske crkve u glavnome gradu Rusije zaraženo je koronavirusom.


Nijedna zajednica nijedne zemlje nema veći procenat zaraženih. I to uprkos činjenici da su hramovi zatvoreni”, kazao je protojerej Vladimir Vigiljanski, nastojatelj hrama Svete mučenice Tatjane pri Moskovskome državnome univerzitetu, također i bivši press-sekretar patrijarha Kirila Gundjajeva.

Odakle ovolike brojke kod moskovskoga klera?”, pitao se Vladimir Vigiljanski u izjavi za portal „Газета.Ru”.


Iskreno, jednostavno ne shvatam. Vjerovatno postoji neka vrsta Božijega proviđenja!“


Koronavirus je pretvorio neke manastire širom Rusije u žarišta lokalnih epidemija, zaključuje Antena M.


Agencija „ТАСС” je objavila da je infekcija potvrđena u Čeljabinskoj eparhiji, koja se rasprostire oko 1.500 km istočno od Moskve. Tamo je zaraženo 14 sveštenika, uključujući i mitropolita Grigorija Petrova (46).


Rusija: Zaraza se širi


Broj lica zaraženih virusom korona u Rusiji povećan je za dodatnih 10.581 tokom prethodna 24 časa, saopćio je danas nacionalni krizni centar. To je drugi dan zaredom u kome je preko deset hiljada zaraženih za 24 sata.


Ovim je ukupan broj zaraženih u ovoj zemlji povećan na 145.268. Centar je saopštio da je tokom prethodnog dana od oboljenja COVID-19 umrlo još 76 ljudi i da je ukupan broj preminulih u Rusiji povećan na 1.356.


 

bottom of page