top of page
  • DS

Putin pred izbore dijeli novac policiji i vojsci

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je da se pripadnicima vojske i policije podijeli jednokratna isplata u vrijednosti od 15.000 rubalja, odnosno 170 eura, radi, kako je objašnjeno "socijalne zaštite", što se tumači kao pokušaj pridobijanja podrške za njegovu stranku Jedinstvena Rusija pred parlamentarne izbore ovog mjeseca.

Odluci je prethodila jednokratna isplata sume ekvivalentne 110 eura penzionerima, pred izbore za donji dom ruskog parlamenta Državnu dumu, javlja Beta. Popularnost Putinove Jedinstvene Rusije je opala zbog rasta cijena uporedo sa smanjenjem plata. O Putinovim problemima u doba koronavirusa pisali smo još prošle godine.


Prema posljednjim zvaničnim podacima Rusija ima oko 42 miliona penzionera i 1,7 miliona pripadnika vojske, policije i nacionalne garde. Novinska agencija Interfax prenijela je izjavu Andreia Makarova, šefa odbora za budžet Državne dume, koji je ocijenio da je ukupna vrijednost isplata veća od 500 milijardi rubalja, odnosno gotovo 5,77 milijardi eura. Ruske vlasti trude se da obuzdaju sve veću inflaciju, a Putin je, nekoliko puta od kraja 2020. godine, davao nalog vladi da preduzme mjere kako bi se cijene dovele pod kontrolu. Godišnja inflacija je dostigla 6,5%, prema podacima ruske centralne banke. Vladajuća stranka trenutno ima popularnost manju od 30 procenata, prema državnoj agenciji za istraživanje javnog mnijenja VTsIOM, što je pad od 10 posto u odnosu na prošle izbore za Dumu 2016. godine. Jedinstvena Rusija trenutno kontroliše 75% mjesta u donjem domu, a ostatak čine partije za koje se pretežno vjeruje da slijede Kremlj.


Pred septembarske izbore, ruske vlasti su se krenule u suzbijanje rada opozicije i nezavisnih medija, pa je organizacija uhapšenog opozicionog lidera Alexeija Navalnog (o šansama ruske opozcije u borbi protiv Putina početkom godine pisali smo na ovome linku) je proglašena "ekstremističkom" i zabranjena u zemlji, a svi njegovi glavni saradnici su napustili zemlju. Istovremeno, vodeći nezavisni mediji, među kojima su website Meduza i TV kanal Dozhd, označeni su kao "strani agenti", a istraživački medij "Proekt" kao "nepoželjna organizacija."

 

bottom of page