top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Pomirenje na Mediteranu: Kako poboljšani odnosi između Turske i Grčke oblikuju regionalnu budućnost

Posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Grčkoj označava početak olakšanja u grčko-turskim odnosima i označava uvod u jednu novu eru u egejskoj regiji, nešto što je najavljeno već neposredno nakon izbora u Grčkoj ove godine.

Diplomatsko jedinstvo u fokusu: Visoki zvaničnici Grčke i Turske.
Diplomatsko jedinstvo u fokusu: Visoki zvaničnici Grčke i Turske. PHOTO: S.Mirvić/Corella Publishing

Turska i Grčka su u Atenskoj deklaraciji o prijateljskim i dobrosusjedskim odnosima, izraženoj tokom službene posjete predsjednika Turske, Recepa Tayyipa Erdoğana, Grčkoj, istakle potencijal poboljšanih odnosa i saradnje za povećanje regionalnog blagostanja. Deklaracija prepoznaje obnovljenu volju za saradnjom između vlada dvije zemlje, naglašavajući da veze između dvije susjedne nacije imaju potencijal značajno povećati prosperitet i dinamiku u regiji. Naglašena je potreba za nastavkom suradnje na korist oba društva u atmosferi prijateljstva i međusobnog povjerenja.


Dvije zemlje su se obavezale na njegovanje prijateljskih odnosa, međusobnog poštovanja, mirnog suživota i razumijevanja, te na traženje rješenja za bilo kakve sporove između njih u skladu s međunarodnim pravom. Složile su se da nastave konstruktivne i smislene konzultacije temeljene na političkom dijalogu, pozitivnoj agendi i mjerama izgradnje povjerenja. Također su se obvezale da će se suzdržati od djela i izjava koje bi mogle podrivati duh deklaracije, što dodatno podupire njihovu posvećenost poboljšanju bilateralnih odnosa.


Pored toga, obje strane su naglasile rad na razvijanju duha solidarnosti u suočavanju s trenutnim i budućim izazovima, bez predrasuda prema pravnim pozicijama jedne druge. Najavili su i poticanje razmjene posjeta na svim nivoima s ciljem promoviranja pozitivne atmosfere i agende, što ukazuje na njihovu posvećenost dubokoj i rezultatima orijentiranoj suradnji u različitim područjima.


Novi sporazumi


Turska i Grčka ovom prilikom potpisale su i niz sporazuma koji označavaju značajan napredak u njihovim bilateralnim odnosima. Ovi dokumenti uključuju jedan sporazum, sedam memoranduma o razumijevanju i sedam zajedničkih deklaracija koji obuhvataju različite sektore. Sporazum između ministara obrazovanja dvije zemlje fokusira se na priznavanje diploma tehničkog obrazovanja, razmjenu znanja i iskustava, zajedničke obrazovne aktivnosti za nastavnike i učenike, te razmjenu studenata. Memorandumi su potpisani u područjima kao što su prijenos električne energije, podrška malim i srednjim preduzećima, promocija izvoza i investicija, socijalna sigurnost i sport, dok zajedničke deklaracije pokrivaju saradnju u turizmu, nauci, carinama i ruralnom razvoju.


Ovi novi sporazumi dolaze nakon dugog perioda napetosti između Turske i Grčke, s razmiricama oko pitanja migracija, istraživanja energetskih izvora u Egejskom moru, te pitanja granica i teritorijalnog suvereniteta. Posjeta predsjednika Erdoğana Ateni, prva još od 2017. godine, označila je početak novog poglavlja u odnosima između ove dvije susjedne države. Dva lidera su postigla dogovor o političkom dijalogu u područjima niske razine saradnje i koracima za izgradnju međusobnog povjerenja. Također, održan je sastanak Visokog vijeća za saradnju, bilateralnog tijela koje nije zasjedalo od 2016. godine, što dodatno potvrđuje obnovljenu posvećenost poboljšanju odnosa između dviju zemalja.


Iskrena volja


Grčki ministar vanjskih poslova George Gerapetritis izrazio je optimizam u četvrtak o rješavanju budućih tenzija između Grčke i Turske, naglašavajući "iskrenu volju" za jačanje bilateralnih veza u intervjuu za grčki javni servis. Istaknuo je potrebu za novim razumijevanjem između dviju susjednih zemalja koje spaja geografija, sugerirajući da bi trebale prevazići svoje razlike i usredotočiti se na faktore koji ih ujedinjuju. Gerapetritis je istakao značaj dana, odraženog kroz deklaraciju o prijateljskim odnosima i dobrosusjedstvu, koja naglašava zajedničke interese i ciljeve dviju zemalja.


Gerapetritis je izrazio optimizam da će Grčka i Turska u budućnosti moći bolje upravljati potencijalnim tenzijama, naglašavajući da iako su tenzije moguće, one ne bi trebale zaustaviti tok produktivnih odnosa. Pored toga, istaknuo je da je glavni spor između dviju NATO saveznica pitanje određivanja granica ekonomskih isključivih zona i pomorskih granica kontinentalnog pojasa.


Njegove izjave odražavaju jasnu namjeru obiju strana da se usmjere na saradnju i izgradnju mostova razumijevanja iznad historijskih i teritorijalnih sporova.

Sjedinjene Američke Države također su pozdravile pozitivan zamah u odnosima između Grčke i Turske. Ova podrška SAD-a dodatno potvrđuje važnost poboljšanih odnosa između Grčke i Turske i njihov potencijalni utjecaj na stabilnost i prosperitet šire regije.



 



bottom of page