top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Nova demokratija potpuni pobjednik parlamentarnih izbora u Grčkoj

Konačni rezultati ponovljenih izbora u Grčkoj pokazuju da je konzervativna Nova demoktatija osvojila malo više od 40,5% glasova, teško porazivši glavnog konkurenta, ljevičarsku stranku SYRIZA, koja je jedva prešla 18%, što je za 2% manje nego na izborima u maju.

PHOTO: S.Mirvić/Corella Publishing

Glasanje u nedjelju se dogodilo nešto više od sedmicu nakon što se brod koji je prevozio migrante prevrnuo i potonuo uz zapadnu obalu Grčke, ostavljajući stotine mrtvih i nestalih i dovodeći u pitanje postupke grčkih vlasti i strogu politiku migracija u zemlji. Međutim, ova katastrofa, jedna od najgorih u Mediteranu posljednjih godina, nije utjecala na izbore, jer su domaća ekonomska pitanja bila u fokusu birača.


Gotovo sve projekcije su govorile da će Mitsotakisova stranka osvojiti 158 od 300 mjesta u parlamentu, prije svega zahvaljujući promjeni izbornog zakona od 25 do 50 mjesta pobjedničkoj stranci, ovisno o njenom uspjehu, što olakšava stranci da osvoji više od potrebnih 151 mjesta u parlamentu od 300 članova kako bi formirala vladu. Prethodni izbori u maju, provedeni po proporcionalnom sistemu, nisu donijeli većinu vladajućoj stranci, usprkos tome što je osvojila gotovo 41% glasova, te je odlučeno da se izbori ponove, umjesto da formiraju koalicijsku vladu.


Međutim, izlaznost birača u nedjelju bila je niska, nešto manje od 53% od ukupnog broja glasača koji imaju pravo glasa, u usporedbi s nešto više od 61% na prethodnim izborima.


Ukupno osam stranaka je prešlo prag od 3% potrebnog za ulazak u Parlament, uključujući ultra-religiozni Narodni pravoslavni zbor i krajnje desnu i anti-imigracijsku Spartansku stranku koju iz zatvora podržava bivši parlamentarac iz zabranjene fašističke stranke Zlatna Zora.


Kyriakos Mitsotakis, koji ima 55 godina, vodio je kampanju s ciljem osiguranja ekonomskog rasta i političke stabilnosti dok se Grčka postepeno oporavlja od brutalne finansijske krize koja je trajala gotovo deset godina.


Njegov glavni rival, 48-godišnji Alexis Tsipras, bio je premijer od 2015. do 2019. godine - neka od najturbulentnijih godina grčke finansijske krize. Njegov rezultat u nedjelju ga ostavlja u borbi za politički opstanak. Nakon lošeg rezultata na izborima u maju, borio se okupiti svoju biračku bazu, što je otežala činjenica da su neki od njegovih bivših saradnika osnovali frakcijske stranke.


"Očigledno je kako su rezultati izbora negativni za nas", izjavio je Tsipras u televizijskom obraćanju. "Pretrpjeli smo ozbiljan izborni poraz. Ali vjerujem da su ovakvi izborni rezultati negativni za društvo i za demokratiju", dodao je, ukazujući na tri male desničarske stranke koje su osvojile dovoljno glasova da uđu u Parlament.


Odluka o njegovoj sudbini i smjeru koji stranka sada treba zauzeti bit će na stranačkim članovima, rekao je Tsipras.


Novi-stari premijer Mitsotakis, dolazi iz jedne od najpoznatijih političkih porodica u Grčkoj. Njegov pokojni otac, Konstantin Mitsotakis, bio je premijer devedesetih godina, njegova sestra je bila ministrica vanjskih poslova, a njegov nećak je trenutni gradonačelnik glavnog grada Grčke.


Unatoč skandalima koji su pogodili vladu u kasnom prvom mandatu, uključujući aferu prisluškivanja visokorangiranih političara i novinara, kao i smrtonosnu željezničku nesreću 28. februara koja je otkrila nedovoljne sigurnosne mjere u javnom prijevozu, to nije bitnije utjecalo na izborni rezultat.


Kako je ranije je najavljivano, očekuje se da će Mitsotakis izvršiti djelomičnu rekonstrukciju vlade, pa tako se očekuje se da će bivši ministar bez portfelja Giorgos Ierapetritis preuzeti poziciju Ministara vanjskih poslova od Nikosa Dendiasa, koji će biti premješten na poziciju Ministara odbrane, dok će Kostis Hadzidakis biti imenovan na poziciju Ministarstva finansija umjesto Ministarstva rada.


U Ministarstvu zdravstva, Mitsotakis se očekuje da će imenovati bivšu ministricu obrazovanja, Niki Kerameus, koja bi pak mogla biti zamijenjena Kyriakosom Pierrakakisom, bivšim Ministrom digitalne uprave.


Konzervativna zastupnica u Evropskom parlamentu Anna-Michelle Asimakopoulou se spominje kao moguća nova ministrica kako Mitsotakis pokušava povećati broj žena u svojoj vladi, možda je imenujući za Ministarstvo razvoja, dok bi Domna Michailidou, nekadašnja zamjenica ministra rada i socijalnih pitanja, mogla dobiti novoplanirani portfelj Ministarstvu porodice.


Kao buduće smjernice djelovanja nove-stare vlade mnogi vide u reformama u domenu digitalne uprave, te deeskalacija grčko-turkskih odnosa i minimalizacija napetosti u vidu promjene modela komunikacije između Atene i Ankare, što će se moći provjeriti već na sljedećem summitu NATO-a u litvanskom Vilniusu.



 



bottom of page