top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Grčki radnici u štrajku zbog previsokih troškova života

Novi generalni štrajk doveo je Grčku do zastoja, sa desetinama hiljada ljudi koji su izašli na ulice suočeni s rastućom inflacijom i nezadovoljni niskom cijenom rada.

U drugom 24-satnom štrajku ove godine, demonstranti su u pozivali na prekid otpuštanja i smanjenja plata u zemlji koja se još uvijek oporavlja od skoro decenijske dužničke krize. Krenuvši prema zgradi parlamenta koja se nalazi na atenskom trgu Syntagma, došlo je do sukoba sa policijom, koja je koristila suzavac.


Generalna konfederacija grčkih sindikata (GSEE), koja predstavlja zaposlene u privatnom sektoru, pozvala je na štrajk kako bi osudila "inflaciju koja guši grčka domaćinstva" i "džunglu na tržištu rada".


Građevinski radnici, IT zaposlenici i taksisti također su učestvovali na nizu protestnih skupova koji su opisani kao najveći od 2015. godine, kada je Grčka dobila hitna sredstva pomoći od EU i MMF-a u zamjenu za oštre mjere reformi i štednje.


Grčka, čija se ekonomija smanjila za četvrtinu tokom dužničke krize, bori se sa stopom inflacije od 12%, jednom od najviših u eurozoni, usprkos tome što se predviđa da će ove godine rasti za 5,3%, zahvaljujući prije svega turizmu.


Vlada desnog centra premijera Kyriakosa Mitsotakisa, od septembra 2021. godine potrošila je oko 13 milijardi eura na subvencije za električnu energiju, uključujući naknadu za grijanje, što je nevjerovatan iznos, ako uzmemo da je grčka ekonomija vrijedna ukupno oko 240 milijardi eura. On je obećao i da će od sljedeće godine doći do povećanja penzija i minimalne plate koja je sa 31,85 eura dnevno, odnosno 713 eura mjesečno, među najnižim u EU.

 


bottom of page