top of page
  • Writer's pictureArmin Sijamić

Moskva, Washington i dvije korejske države: Put u okršaj po ukrajinskom receptu

Jedan od ciljeva Zapada u Ukrajini jeste jačanje te države do te mjere da može da se suprostavi Rusiji. Na drugom kraju Evroazije, čini se, Rusija želi primjeniti sličan recept. Događaji u nekoliko posljednjih sedmica upućuju da će osnažena Sjeverna Koreja postati žarište s kojim se trebaju baviti Sjedinjenje Američke Države i Južna Koreja, a potom Japan i ostali saveznici.

Foto, ilustracija: Zastave dvije korejske države


Posljednje dvije decenije kriza na Korejskom poluostrvu se odvijala po sličnom obrascu. Izolovani Pjongjang bi testirao nukelarno oružje i balističke rakete, a Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija uvodilo bi sankcije. Pjongjang bi odgovorio novim testovima i prijetnjama, a onda bi u zamjenu za zaustavljanje takvih aktivnosti dobio izuzeće od sankcija, bilo da se „zažmiri“ na poteze trećih država ili da se dio blokada otkloni u sklopu nekog dogovora.


U ovakav očajan položaj Pjongjang je došao zato što nije bilo nikoga ko bi ih štitio od međunarodnih sankcija. Šta više, susjedne Kina i Rusija uvodile bi sankcije zajedno sa Zapadom, računajući da se ta država može na neki način žrtvovati u globalnom nadmetanju. Ovo se posebno odnosi na ponašanje Pekinga kome Sjeverna Koreja služi kao tampon zona, odnosno spriječava korejsko ujedinjenje gdje bi vlast vjerovatno u konačnici postala prozapadna.


Ali i ta postavka se mijenja zbog odnosa Zapada i Rusije nakon početka rata u Ukrajini. Još ljetos je bilo jasno da Moskva računa na Pjongjang, kršeći rezolucije za koje i sama glasala, de facto priznavajući Sjevernu Koreju kao nukleranu silu i pružajući joj pomoć u razvoju naprednih tehnologija.


Sjevernokorejski svemirski program na ruski pogon


Od početka ruske agresije na Ukrajinu Zapad tvrdi da Sjeverna Koreja šalje pomoć Moskvi. Sada je javnost vidjela nešto drugo – Rusija pomaže Sjeverenoj Koreji da razvije svemirski program.


Ovu noćnu moru za Washington i Seul javnost prati od septembra kada je u Rusiju, specijalnim vozom, stigao sjevernokorejski vođa Kim Jong Un, koji je sreo ruskog predsjednika Vladimira Putina i potom obišao nekoliko lokacija važnih za jačanje njegove vojske. Prethodno, Sjevernu Koreju je posjetio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kome su na paradi pokazane balističke rakete zbog čijeg razvoja je Moskva glasala za sankcije Pjongjangu.


Posljednjih desetak dana vidi se realizacija dogovorenog. Polovinom mjeseca u Pjongjang je stigao ruski ministar prirodnoh resursa Aleksandar Kozlov, koji je izjavio da je ruska delegacija tu da bi razvila „značajnu saradnju“ sa svojim susjedom na osnovu dogovora koje su postigli Putin i Kim Jong Un. Dan kasnije Sjeverna Koreja je saopštila da je uspješno provela statička testiranja „novog tipa motora na čvrsto gorivo visokog potiska“ za balističke rakete srednjeg dometa.


U srijedu Sjeverna Koreja je uspješno lansirala izviđački satelit, nakon što su prethodna dva pokušaja u maju i augustu propala. Južnokorejski parlamentarac Yoo Saang-bum, koji se pozvao na obavještajne podatke nacionalne agencije, rekao je da je Pjongjang ovaj put bio uspješan jer mu je pomogla Moskva nakon sastanka dva lidera u septembru. Sjeverna Koreja je Rusiji „dostavila nacrt i podatke relevantne za prvo i drugo lansiranje satelita. Rusija je zauzvrat analizirala te podatke i pružila im povratne informacije.”


Tako je siromašna i izolovana država, koja posjeduje nukelarno oružje, sada dobila mogućnost da osmatra svoje susjedstvo. Špijunski satelit nazvan Malligyong-1 je izazvao oduševljenje u Sjeverenoj Koreji i bijes u Seulu i Washingtonu. Sjeverenokorejski mediji su javili da Kim Jong Un već pregledava fotografije američkih vojnih baza na otoku Guam koje je prikupio satelit.


Washington i Seul su osudili lansiranje satelita, jer je Sjevernoj Koreji za lansiranje bila potrebna tehnologija balisitičkih raketa koje su toj zemlji zabranjene rezolucijama UN-a za koje su glasale, između ostalih, Rusija i Kina. Lansiranje sjevernokorejskog satelita desilo se dok je američki nosač aviona Carl

Vinson bio u posjeti Južnoj Koreji.


Velika igra


Južna Koreja je odmah suspendovala dio sporazuma iz 2018. godine o smanjenju vojnih tenzija na poluostrvu, a potom je Pjongjang napustio taj sporazum optužujući Seul za „histeriju“ i poručujući da susjed „mora skupo da plati svoje neodgovorne i teške političke i vojne provokacije koje su dovele sadašnju situaciju u fazu nekontrolisanosti.“


Navodna histerija Seula nije slučajna. Mjesecima taj dio svijeta ne miruje. Sjeverna Koreja testira rakete, Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan provode zajedničke vojne vježbe, a očekuje se da će ovoga mjeseca i Seul dobiti svoj prvi špijunski satelit preko SpaceX rakete. Dakle, utrka u naoružanju u ovom dijelu svijeta traje. Prošle sedmice Japan je dobio američku dozvolu da kupi 400 projektila Tomahawk dometa 1.600 kilometara. Proteklih mjeseci sporazume o oružju iz Sjedinjenih Država postiglo je niz zemalja, uključujući nepriznati Tajvan.


Mnoge države su uplašene od jačanja Kine, sporova u Južnom kineskom moru i na Pacifiku, ali i ponašanja Sjeverne Koreje. Ovu utrku Pjongjang nije mogao sam trčati, ali uz pomoć Moskve stvari se mijenjaju. Poslije lansiranja satelita Sjeverna Koreja je poručila da će biti i novih lansiranja u budućnosti, što upućuje da od razvoja svog svemirskog programa neće odustati.


Ovakav razvoj situacije ne ide u prilog Washingtonu dok nastoji obuzdavati Kinu u njenom susjedstvu. Rat u Ukrajini, ali i mogući veliki rat na Bliskom istoku koji bi mogao nastati zbog sukoba Izraela i Hamasa, odvlači pažnju i rasipa američke resurse. Jačanje kapaciteta Sjeverne Koreje stvar dodatno usložnjava.


Moskva je pokazala da je spremna podržati Sjevernu Koreju koja je pod sankcijama. Svaka pomoć Pjongjangu je dobrodošla, a Rusija u ovom trenutku može pružiti doslovno sve što je potrebno za opstanak aktuelnog režima – tehnologija, energenti i hrana.


Ovo „ulaganje“ u svog susjeda Rusiji može biti sjajna prilika da Washingtonu napravi velike probleme, po istom principu kako je Zapad planirao ojačati svoje saveznike na ruskim granicama. Posljednja kočnica da to uradi vjerovatno je uklonjena onda kada je Južna Koreja odlučila da pomogne Ukrajinu.


Jedino otvoreno pitanje u odnosu prema Sjevernoj Koreji može biti kineski stav. Naime, decenijama Kina stoji iza Pjongjanga. Pretjerano vezivanje Sjeverne Koreje za Rusiju sigurno ih ne raduje, ali svakako dobra vijest za Peking je da Rusija planira na kineskim granicama da se suprostavi Washingtonu i njegovim saveznicima u regiji.


Upravo to što je odnos Washingtona, Pekinga i Moskve iscrtao je današnju granicu dvije korejske države važno je i za ukrajinsku krizu, jer neki predlažu da se rat u toj evropskoj državi okonča po korejskom scenariju zamrznutog konflikta, gdje su ove sile opet na suprotnim stranama. Koliko Ukrajince plaši pomisao da bi njihova država mogla biti podjeljenja kao Korejsko poluostrvo, Korejce vjerovatno toliko plaši pomisao da bi se fokus sa Ukrajine mogao prenijeti na dvije korejske države.




Tekst je ranije objavljen na portalu nap.ba

 

bottom of page