top of page
  • DS

Lukashenko ubjedljivo pobjedio na izborima, policija ugušila demonstracije

Najmanje jedna osoba je izgubila život a desetine su povrijeđene u sukobima demonstranata s policijom koji su izbili nakon jučer održanih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji na kojima je pobjedu odnio aktuelni predsjednik.

Svetlana Thikanovskaya / Foto Patria


U glavnom gradu Minsku policija je upotrijebila suzavac u pokušaju da razbije proteste, a privedeno je više od 120 demonstranata, javlja Patria.


Hiljade građana Bjelorusije izašlo je na ulice u nedjelju da protestuje protiv pobjede Alexandra Lukashenka na predsjedničkim izborima.


Nakon zatvaranja izbornih mjesta, članica centralne izborne komisije Bjelorusije Lydia Yermoshina izjavila je za državnu televiziju da je Lukashenko u prednosti u pet regija sa oko 82% osvojenih glasova, dok je njegova rivalka iz opozicije Svetlana Tikhanovskaya dobila oko 7% podrške. Tikhanovskaya (37) se nije složila sa rezultatom – članovi njene izborne kampanje tvrde da je ostvarila značajnu prednost u Minsku.


Danas, rezultati su neznatno promjenjeni i Lukashenko je osvojio 80,23% glasova, a Tikhanovskaya 9,9%, javlja agencija BelTA.


Lukashenko je tako osvojio 6. mandat i nastavak duge vladavine koja traje već 26 godina.


On je danas poručio da će odgovorni za proteste platiti cijenu. Zatim je ponovio da se protiv Bjelorusije spremala zavjera koju su otklonile sigurnosne snage te države.


Po objavi rezultata glasanja i nakon nasilnih demonstracija, susjedna Poljska je tražila poseban samit Evropske unije posvećen Bjelorusiji. Zanimljivo je da je Lukashenko optuživao Poljsku i Rusiju da se miješaju u izbore u Bjelorusiji, a nakon toga uhapsio 33 ruska plaćenika iz grupe "Wagner".


Pogoršani odnosi sa Rusijom, o čemu smo ranije detalnije pisali, nisu spriječili Vladimira Putina da Lukashenku uputi čestitke na izbornoj pobjedi, a čestitke je uputio i kineski predsjednik Xi Jinping.


 

bottom of page