top of page
  • DS

Još jedan rat čiji su tok odredili dronovi

Nakon što je Azerbejdžan, koristeći turske i izraelske dronove, porazio armenske snage u Nagorno Karabakhu bilo je pitanje vremena kada će u nekom drugom konfliktu biti pokazana sva moć bespilotnih letjelica. Ovaj put to se desilo u Etiopiji.

U sjeni različitih konflikta i kriza širom svijeta, situacija u Etiopiji je ostala izvan radara javnosti. Ono što se dešava u Etiopiji, kao i odnosi te države sa Sudanom i Egiptom, moglo bi narušiti stabilnost sjeverne i istočne Afrike.


Od jeseni prošle godine pobunjenici iz pokrajine Tigraj nezaustavljivo su napredovali prema glavnom gradu Adis Abebi, potiskujući etiopsku armiju. Na samo desetak kilometara od glavnog grada pobunjenici su prijetili da svrgnu vlast i zemlju gurnu u daljnje sukobe.


Međutim, od decembra prošle godine dešava se preokret. Pobunjenici su zasutavljeni i vlast je preuzela stratešku inicijativu na bojnom polju. Početkom ovoga mjeseca BBC je pisao da je jedan od razloga i upotreba dronova koji su u međuvremenu isporučeni Etiopiji.


Prema tvrdnjama pomenutog britanskog medija, Etiopija je dronove dobila iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su im dostavili kineske dronove „Wing Long“ naoružane raketama „Blue Arrow 7“. BBC navodi da je iz UAE u Etiopiju sletilo 119 cargo aviona u samo nekoliko mjeseci, što objašnjava način na koji su kineski dronovi završili u ovoj afričkoj zemlji.


Ranije su Sjedinjenje Američke Države tvrdile da je Etiopija dobila i iranske dronove.


Čini se da su dronovi, pored nanošenja gubitaka u ljudstvu u tehnici, pobunjenim snagama slomili elan za borbu, što je etiopska vojska iskoristila i ostvarila važne pobjede. Konflikt koji je počeo u novembru 2020. godine sada je pod kontrolom vlasti.


Etiopska vlada je optužena da dronove koristi i protiv civila. Međutim, vlast te tvrdnje odbacuje, potvrđujući da su koristili dronove, ali kako su rekli, isključivo protiv vojnih ciljeva.


Posljednje vijesti iz Etiopije kažu da će već od sutra ta država početi da dobija električnu energiju iz „Velike etiopske brane obnove“ (GERD), rizikujući rat sa Sudanom i Egiptom. O borbi za rijeku Nil ranije smo detaljnjije pisali na ovome linku.

 

bottom of page