top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Japanski uspavani div se budi kao vojna sila

Premijeri Japana, Fumio Kishida, i Velike Britanije, Rishi Sunak, potpisali su jučer Sporazum o recipročnom pristupu koji omogućava oružanim snagama obje zemlje da djeluju na teritorijama jedne i druge zemlje. To će olakšati vojne vježbe, obuku i zajedničke operacije i pomoći da se osigura interoperabilnost dviju vojski. Ovo je značajan korak naprijed u razvoju bližeg odbrambenog odnosa između dva naroda, kaže se u saopćenju japanskog ministarstva vanjskih poslova.

Foto: mofa.go.jp

Sporazum je dio britanske odbrambene politike koja je iznesena u Općem pregledu sigurnosti, odbrane, razvoja i vanjske politike u martu 2021, i znači pomak ka „globalnoj Britaniji“ koja bi se fokusirala na Indo-pacifički region kao prioritet. Kao dio ove promjene, Velika Britanija je nastojala razviti odnose u oblasti odbrane sa drugim zemljama u regionu, kao što je Japan.


Sporazum je također indikativan za ponovnu revitalizaciju uloge Japana kao velike vojne sile. Japan je dugo bio jedna od najmoćnijih ekonomskih sila na svijetu, a njihov budžet za odbranu sada je peti po visini u svijetu. Posljednjih godina Japan je povećao svoje izdatke za odbranu, povećao svoje vojno prisustvo u Indo-Pacifiku, a ovaj dokument je znak da Japan sada želi da igra aktivniju ulogu na polju međunarodne sigurnosti.


Japan ozbiljno želi da pojača svoje vojne kapacitete. To je također podsjetnik na rastući značaj Indo-pacifičke regije, u kojoj Japan igra ključnu ulogu. Sjedinjene Države ostaju dominantna vojna sila u regionu, ali s Japanom koji sada djeluje kao protuteža. Ranije je Bidenova administracija insistiranjem na AUKUS-u jasno stavila do znanja da je jedan od njenih glavnih vanjskopolitičkih prioriteta pozicioniranje SAD na načine koji bi omogućile bolji nadzor nad aktivnostima Kine u ovoj regiji.


Međutim, sa snažnijim vojnim prisustvom, Japan sada može bolje braniti svoje interese i biti u boljoj poziciji da pregovara o rješavanju teritorijalnih sporova sa svojim susjedima. SAD, koje su također glavni igrač u regiji, također pozdravljaju poteze Japana, ističući da će to pomoći u osiguravanju regionalne stabilnosti i mira, a majski samit G7 u Hirošimi bit će dobra prilika da se pokaže ova nova snaga odnosa između Japana i Velike Britanije, kao i posvećenost miru i sigurnosti u regionu.


bottom of page