top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Šta Washington želi od AUKUS-a?

U četvrtak, 16. septembra, najavljeno je novo partnerstvo između Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država. Nespretno nazvana Aukus, koalicija će okupiti tehnološku i sigurnosnu stručnost tri zemlje u razvoju podmornice na nuklearni pogon za potrebe australijske mornarice, u zajedničkom pokušaju odvraćanja Kine od bilo kakvog neprijateljskog ponašanja u regiji.

Ovaj potez naišao je na ogroman entuzijazam u Londonu i Canberri, a pogotovo za ove druge, jer aktivnost Kine u Južnokineskom moru postaje sve veći razlog za zabrinutost. Za Veliku Britaniju to bi pak mogao biti povratak na globalnu scenu nakon godina okrenutosti k sebi.


U članku za New Statesman Rory Medcalf, profesor i šef katedre Fakulteta za nacionalnu sigurnost na Australskom nacionalnom univerzitetu napisao je: „Trio je nagovijestio veću posvećenost jednih drugima: ništa manje nego spajanje vojnih, industrijskih i naučnih sposobnosti ... na novim vrhunskim mjerama cyber-ratovanja, umjetne inteligencije i kvantnog računarstva.”


U međuvremenu su u Francuskoj vijesti o koaliciji protumačene kao snažan diplomatski udarac i dočekane s bijesom. Ne samo da Francuska nije pozvana da bude dio te grupe, već i da će Australija sada otkazati ugovor o nabavci podmornice na nuklearni pogon vrijedan oko 90 milijardi australskih dolara. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i ministrica vojske Florence Parly kritizirali su SAD zbog izostavljanja saveznika. Le Drian je to nazvao "nožem u leđa". Le Drian je rekao da ga ovaj potez podsjeća na Bidenova prethodnika, Donalda Trumpa. To je poštena usporedba u smislu njegovog fokusa na Kinu. No, u stvari ovo nije jednostran, već jasno multilateralni potez.

Stvari su otišle toliko daleko da je Francuska u znak protesta povukla ambasadora iz Washingtona na konsultacije, što je prava rijetkost u diplomatskoj praksi i odnosima dvije države Zapada, te otkazala svečanost u znak proslave francusko-američkog pomorskog saveza.


Bidenova administracija ovdje je jasno stavila do znanja da je, pored klimatskih promjena, jedan od njenih glavnih vanjskopolitičkih prioriteta pozicioniranje SAD na načine koji bi omogućile bolji nadzor nad aktivnostima Kine u ovoj regiji. Nasuprot tome, na skorašnjem sastanku G7, francuski predsjednik Emmanuel Macron je navodno bio jedan od lidera koji se s Bidenom razišao u njegovom pristupu Kini, rekavši da on G7 ne vidi kao neprijateljski klub.


Nadalje, ideja o zasebnoj koaliciji koja nadopunjuje već postojeće u kojima su i SAD i Francuska članice, također je u skladu s načinom na koji Biden i njegovi kreatori politike vide svijet današnjice.




bottom of page