top of page
  • DS

Glasine o smrti Hassana Nasrallaha potresaju Liban

Posljednjih nekoliko dana u Libanu i okolnim zemljama mnogi pišu da je vođa šiitskog Hezbollaha preminuo, a što je stvorilo dodatnu nervozu u zemlji koja mjesecima ne može da uspostavi vlast, dok ekonomska i politička kriza razara tamošnje društvo.

Foto: Al Manar / Sayyed Hassan Nasrallah


Okončanje sukoba između Izraela i Hamasa bila je glavna tema na Bliskom istoku krajem maja. Upravo zbog toga razloga Sayyed Hassan Nasrallah se oglasio nekoliko dana kasnije i u jednom od svojih govora sa tajne lokacije, preko svojih medija, govorio o različitim temama u Libanu i svijetu. U posljednjem javljanju Nasrallah je čestitao Palestincima pobjedu nad Izraelom, zaključujući da je posljednji sukob početak kraja dominacije Izraela.


Tokom govora generalni sekretar Hezbollaha je nekoliko puta počeo da kašlje i da potom ispija vodu, vidno gubeći snagu potrebnu da završi misao koju je želio podjeliti na svojim sljedbenicima, ali i neprijateljima.


Taj detalj pokrenuo je brojne glasine o zdravstvenom stanju Nasrallaha, a one se kreću od blaže prehlade, preko sezonske alergije i pneumonije, zatim koronovirusa, pa sve do kome ili čak smrti koja se krije od njegovih pristalica.



Hezbollah demantuje glasine


Hezbollah je demantovao "glasine", tvrdeći da je njihov vođa dobro i da se oporavlja od proljetne alergije kojoj je sklon i od pneumonije, dodavši da on predano obavlja svoje poslove. Pristalice Hezbollaha na društvenim mrežama za „širenje dezinformacija“ krive Izrael i Saudijsku Arabiju. Iz Hezbollaha dalje tvrde da je problem sa alergijama njihov vođa imao i ranije, ali da to mnogi nisu znali, već da su otkrili nakon njegovog insistiranja da se oglasi povodom okončanja rata između Hamasa i Izraela.


Libanski mediji prenose da se, prema informacijama koje su dobili iz svojih izvora, stanje vođe Hezbollaha popravlja i da je bolje od trenutka kada je održao spomenuti govor.


Pojedini izraelski mediji su počeli da razmatraju da li Hezbollah može preživjeti nakon Nasrallaha, a mnogi raspravljaju o trenutnom stanju te šiitske organizacije bliske Iranu koja ima političko i vojno krilo.



Kriza u Libanu


Upravo političko krilo Hezbollaha je tema u Libanu mjesecima, baš kao što su i druge velike političke stranke u toj zemlji. Naime, (ne)mogućnost formiranja vlasti u Libanu i borba protiv teške ekonomske situacije u zemlji čiji je glavni grad Bejrut razorila eksplozija iz augusta prošle godine.


Špekulacije o stanju vođe Hezbollaha tu situaciju dodatno usložnjavaju, pa se pregovori o formiranju vlasti vode u sjeni razmatranja šta se događa sa jednim od najmoćnijih ljudi u Libanu.


Intezivni pregovori traju gotovo godinu dana, a ekonomska situacija je sve teža. U trenucima kada Liban treba rješenja pred tamošnje političke lidere i narod iznesena su nova pitanja koja suštinski zadiru u sve pore društva. Razmatranje takve teme može udaljiti od onih tema koje su u toj zemlji trenutno prioritet, a to je formiranje vlade i rješavanje nagomilanih problema.

 

bottom of page