top of page
  • DS

Francuski senat glasao za priznanje nezavisnosti Nagorno-Karabakha

Gornji dom Narodne skupštine Francuske jučer je usvojio je rezoluciju u kojoj se, između ostalog, francuska Vlada poziva da zvanično prizna nezavisnost oblasti Nagorno-Karabakh, prenose svjetske agencije.

Za priznavanje Nagorno Karabkha kao nezavisne države glasalo je 305 od ukupno 306 poslanika Gornjeg doma parlamenta, a na prijedlog grupa francuskih senatora koje predvodi republikanac Bruno Retailleau, kako je ranije najavljeno.


"Senat poziva Vladu Francuske da prizna Nagornokarabakshku Republiku i da iskoristi priznanje kao sredstvo u razgovorima sa ciljem uspostavljanja trajnog mira", ističe se, između ostalog, u usvojenom dokumentu. Prema tekstu rezolucije, Senat poziva na trenutno povlačenje azerbejdžanske vojske sa teritorija koje je oslobodila od 27. septembra, kada su eskalirali sukobi u Nagorno Karabakhu. Pored toga, Senat poziva i na međunarodnu istragu o navodnim ratnim zločinima i upotrebi zabranjenog oružja. Senatori su preporučili Vladi Francuske da izvuče zaključke o ulozi turskih vlasti u sukobima, te da zajedno sa evropskim partnerima razmotri preduzimanje odlučnijih mjera protiv te države.


O sukobu Francuske i Turske na Kavkazu i drugim dijelovima svijeta, ranije smo detaljnije pisali.


Državni sekretar u francuskom Ministarstvu za Evropu i vanjske poslove Jean-Baptiste Lemoyne izjavio je da jednostrano priznanje Nagorno-Karabahka neće nikome donijeti ništa dobro i da neće pomoći naporima posredovanja u pregovorima između dvije strane.


Podsjetimo, Nagorno Karabakh je dio međunarodno priznatog Azerbejdžana, a nezavisnost ovoga dijela te zemlje nikad nije priznala ni Armenija, a ni tamošnje vlasti nikad nisu proglasile nezavisnost.


Senat može imati samo savjetodavnu ulogu u ovome pitanju, a konačnu odluku donosi francuska vlada, pišu armenski mediji.


 

bottom of page